Rācenis: Nesaņemot 30% atalgojuma pieaugumu, ārsti noteikti gatavosies protestiem (8)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ārsts internists, rezidents nefroloģijā, Rīgas Stradiņa universitātes lektors Kārlis Rācenis.
Ārsts internists, rezidents nefroloģijā, Rīgas Stradiņa universitātes lektors Kārlis Rācenis. Foto: Zane Bitere/LETA

Pašlaik nav zināms, cik reāli nākamgad ir panākt mediķu atalgojuma pieaugumu par 30%, bet, ja tas nenotiks, nozare noteikti gatavosies protestiem, paziņoja Latvijas Jauno ārstu asociācijas (LJĀA) valdes priekšsēdētājs Kārlis Rācenis.

"Kā mēs to redzam - nākamajā gadā likums ir spēkā, neuzskatām, ka to vajadzētu mainīt, un gaidām 30% pieaugumu, kā tas tika solīts," sacīja Rācenis. Pēc viņa paustā, tikai tādā gadījumā, ja sanāks iegūt šo atalgojuma palielinājumu, varēs runāt par jauniem mērķiem - tostarp jauna atalgojuma modeļa ieviešanu.

Jebkāds zemāks pieaugums nekā minētie 30%, LJĀA priekšsēdētāja ieskatā, būtu apmāns. "Mēs neiesaistījāmies modeļa izstrādē, lai mums būtu mazāks atalgojuma pieaugums," izteicās Rācenis.

Vadoties pēc mediķu organizācijas priekšsēdētāja paustā, jaunā atalgojuma modeļa ieviešanai, tostarp arī lēzenajam mediķu darba samaksu pieaugumam, ko tas paredz, būtu jānotiek pēc paredzētā 30% atalgojuma pieauguma nākamgad. Šīs nav nodalāmas lietas, uzskata Rācenis.

Kā ziņots, jaunā mediķu atalgojuma modeļa kontekstā Veselības ministrija (VM) piedāvā lēzeni celt ārstu atalgojumu, ikgadēji to palielinot par 11,5%, līdz 2027.gadā tas sasniegs 3833 eiro tagadējo 2003 eiro vietā.

Vienlaikus plānots ik gadu par 5% celt ārstniecības un pacientu aprūpes atbalsta personu atalgojumu, līdz 2027.gadā tas sasniegs 1096 eiro līdzšinējo 766 eiro vietā.

Šāda plāna realizācijai, pēc ministrijas aplēsēm, būtu nepieciešams ikgadējs papildu finansējums 70 līdz 75 miljonu eiro apmērā, un, atbilstoši VM plānam, jaunā modeļa ieviešana sāktos 2021.gada 1.janvārī, un tā ilgtu divus gadus - līdz 2023.gada 1.janvārim.

Tikmēr mediķu atalgojuma pieaugumam nākamā gada budžetā VM ir pieprasījusi 211 miljonus eiro. Šis finansējums paredzēts trīs daļās, no kuriem 16 miljoni eiro paredzēti, lai turpinātu segt šogad piešķirto finansējumu. Vēl 60 miljoni paredzēti atalgojuma pieaugumam par 10%, kas šogad nenotika. Tāpat šajā pieprasījumā paredzēti līdzekļi vēl papildu paredzētajam 20% atalgojuma pieaugumam.

Veselības ministre Ilze Viņķele (AP) norādīja, ka ārstniecības personu darba samaksas palielinājumu, kam nākamajā gadā būtu nepieciešami papildu 211 miljoni eiro, ļautu veselības aprūpes pakalpojumu tarifā noteikto vidējo darba samaksu palielināt par 30%.

Atbilstoši izstrādātajam attīstības septiņu gadu plānam, darba samaksas palielinājums ārstniecības personām varētu būt pakāpeniskāks, nodrošinot ārsta izglītībai, prasmēm un ekonomikas līmenim atbilstošu atalgojumu 2,74 vidējo valsts tautsaimniecības darba algu apmērā, atšķirībā no šobrīd 1,86 algu apmēra.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu