Kas vadītu Baltkrieviju pēc Lukašenko? Iespējamie varianti (31)

Ekspertes komentārs
Foto: AP/EPA/Reuters/TASS/Scanpix
Toms Rātfelders
CopyLinkedIn Draugiem X

Protesti pret Aleksandru Lukašenko Baltkrievijā turpinās, un daži ārvalstu eksperti pat ir uzsvēruši, ka Eiropas pēdējā diktatora dienas ir skaitītas. Tādā gadījumā aktuāls ir jautājums – kurš varētu vadīt Baltkrieviju pēc Lukašenko krišanas? TVNET kopā ar Austrumeiropas politikas pētījumu centra pētnieci Beāti Livdansku ir apkopojis vairākus iespējamos kandidātus.

Svetlana Tihanovska

Livdanska norāda, ka viena no potenciālajām nākotnes Baltkrievijas sejām varētu būt pagaidām Lietuvā esošā Svetlana Tihanovska, kuras priekšvēlēšanu platforma bija saistīta tieši ar Lukašenko nomainīšanu. Viņa pie varas varētu nokļūt tad, ja beigu beigās notiktu balsu pārskaitīšana un atklātos diezgan pamatotais pieņēmums, ka Tihanovska vēlēšanās ir uzvarējusi. Diemžēl balsu pārskaitīšana, visticamāk, nenotiks.

Tihanovskas iespējas arī ierobežo viņas pozīcija kā autoritātei Baltkrievijas drošības un administratīvajās struktūrās. Līdz ar to – viņa savā veidā ir arī saistījusies ar veco un ļoti nepopulāro Lukašenko režīmu. Turklāt šajās struktūrās vēl arvien ir ļoti liela ietekme pašam Lukašenko. Līdz ar to – ir ļoti grūti iedomāties, ka viņai būtu viegli šīs struktūras ietekmēt un panākt reālas pārmaiņas.

Visbeidzot, Tihanovskai arī īsti nav pieredzes politikā un viņa pagaidām ir izbraukusi no valsts. Līdz ar to – ir jautājums, vai viņa turpmāk spēs efektīvi komunicēt ar sabiedrību un Lukašenko vadīto režīmu. Iespējams, viņas darbība radītu vēl lielāku haosu jau tā sarežģītajā situācijā.

Svetlana Tihanovska
Svetlana Tihanovska Foto: Jonny Pickup/SIPA / Jonny Pickup/SIPA

Viktors Babariko

Babariko ilgstoši tika uzskatīts par vienu no Baltkrievijas opozicionāriem – favorītiem. Diemžēl viņš atrodas apcietinājumā un pret viņu ir ierosināta krimināllieta. Ja Babariko būtu uz brīvām kājām, iespējams, ka par viņu vēlēšanās būtu balsojuši vairāk cilvēku nekā par Tihanovsku. Tas tāpēc, ka pirmsvēlēšanu interneta aptaujās Babariko ieguva vislielāko atbalstu. «Mēs, protams, varam diskutēt par to leģitimitāti,» norāda Livdanska. Līdz ar to – uzvara vēlēšanās un hipotētiska balsu pārskaitīšana, iespējams, nodrošinātu Babariko nokļūšanu pie varas.

Papildus ieslodzījumam Babariko arī varētu ierobežot viņa saistība ar Krieviju, jo iespējams, ka politiķis tiek finansēts no Maskavai lojālajām struktūrām. Pagaidām gan grūti ir pateikt, kā šīs saites varētu uzlūkot Baltkrievijas tauta, bet ļoti iespējams, ka tā vēlas, lai Baltkrievija izvēlētos politisko vidusceļu – nepieslietos nedz Rietumiem, nedz Krievijai.

Viktors Babariko
Viktors Babariko Foto: VASILY FEDOSENKO/REUTERS

Valērijs Cepkalo

Livdanska apgalvo, ka pirmsvēlēšanu cīņā ļoti populārs bija arī Cepkalo. Sākotnēji izskatījās, ka viņš un Babariko varētu mest lielāko izaicinājumu Lukašenko. Cepkalo trumpis ceļā uz nokļūšanu pie Baltkrievijas stūres hipotētiska scenārija gadījumā varētu būt viņa skaidrā programma. Viņam priekšvēlēšanu sacīkstē bija diezgan detalizēts ekonomisko reformu plāns, kurš paredzēja IT un cita veida tehnoloģiju sektoru attīstību. Būtiski ir tas, ka viņam šajos laukos ir iepriekšēja pieredze. Tāpat Cepkalo uz pārējo kandidātu fona izceļas ar to, ka viņam ir skaidra vīzija par to, kurā pasaulē viņš vēlas redzēt Baltkrieviju nākotnē. Šajā dimensijā viņš ir uzsvēris nepieciešamību tuvināties Eiropas valstīm (nesakot skaļi, ka tas nozīmētu lielāku integrāciju ar Eiropas Savienību vai NATO).

Cepkalo pagaidām saskaras ar līdzīgiem izaicinājumiem kā Babariko. Pret viņu ir ierosināta krimināllieta un viņš šobrīd atrodas Ukrainā. «Pat ja pagaidām esošā situācija nolīdzinātos un tiktu izteikts paziņojums par jaunām vēlēšanām, ir grūti iedomāties, kā  viņš varētu atgriezties Baltkrievijā. Šis kriminālprocess vēl noteikti būtu spēkā esošs,» saka Livdanska.

Valērijs Cepkalo
Valērijs Cepkalo Foto: Reuters / Scanpix

Sergejs Tihanovskis

Svetlanas Tihanovskas vīrs – blogeris Sergejs Tihanovskis sākotnēji izaicināja Lukašenko ar to pašu platformu, kuru tagad izmanto viņa sieva. Viņš publiski deklarēja, ka nevēlas pārņemt varu – vienkārši gāzt Lukašenko. Iespējams, ka šī pieeja varētu spēlēt par labu viņa popularitātei gadījumā, ja Lukašenko tiktu gāzts.

Tomēr Tihanovska atgriešanās uz Baltkrievijas politiskās skatuves būtu ļoti sarežģīta tieši cilvēciskā aspekta dēļ. Viņš šobrīd ir apcietināts un ļoti daudz pārdzīvojis aizturēšanas centrā. Livdanska uzskata, ka viņš noteikti apcietinājumā atradīsies vēl diezgan ilgu laiku. Viņa atgādina, ka cits slavens opozicionārs – Mikola Statkevičs savulaik cietumā pavadījis piecus gadus. Viņš tika atbrīvots tikai pēc tam, kad Baltkrievija centās uzlabot attiecības ar Eiropas Savienību un atbrīvoja politieslodzītos. «Līdz ar to šeit galvenais jautājums ir – vai un kad viņš tiks atbrīvots,» saka pētniece.

Sergeja Tihanovska paziņojums par startēšanu prezidenta vēlēšanās

____

Vēl uz Baltkrievijas varas troni varētu pretendēt salīdzinoši mazāki opozīcijas spēlētāji – Andrejs Dmitrijevs un Anna Kanapatskaja. Šie kandidāti pauda skaidru viedokli, ka Baltkrievijai ir jātuvinās Eiropas Savienībai un jākļūst demokrātiskākai. Tomēr gan oficiālās, gan neoficiālās aptaujas norāda, ka viņu atbalsts ir gana neliels un viņi nav tik populāri kā iepriekš nosauktie cilvēki.

Vienlaikus Svetlana Tihanovska kopā ar viņas biroju ir izveidojusi koordinācijas padomi, kura primārais uzdevums ir dialoga veidošana ar esošo valdību, lai nodrošinātu varas pāreju. Šīs padomes prezidijā būtu Pāvels Latuška, kurš ir bijušais Jankas Kupalas teātra direktors, vēstnieks un ministrs. Viņš tika atlaists pēc tam, kad protestu laikā pateica, ka lepojas, ka ir baltkrievs. Iespējams, ka jaunu vēlēšanu gadījumā kandidēt varētu arī viņš.

Noslēgumā Livdanska aicina tomēr pievērst uzmanību, ka Baltkrievijas situācija attīstās ļoti strauji un ir ļoti iespējams, ka tuvākajā laikā mēs uz Baltkrievijas politiskās skatuves ieraudzīsim iepriekš neredzētas sejas. Līdzīgu viedokli intervijā pauda arī ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs, kurš uzsvēra, ka pagaidām vēl protestētāju vidū nav izvirzījušies jūtami līderi, bet tas tā ilgi turpināties nevar.

Komentāri (31)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu