Kaljulaida nākamgad varētu kandidēt uz augstu globāla mēroga amatu

TVNET/LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Igaunijas prezidente Kersti Kaljulaida nākamgad varētu kandidēt uz Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) ģenerālsekretāra amatu, vēsta Igaunijas sabiedriskās raidorganizācijas ERR ziņu portāls.

Kaljulaidas prezidenta pilnvaru termiņš beidzas nākamā gada rudenī, un, ņemot vērā pašreizējās politiskās realitātes, viņas ievēlēšana uz vēl vienu termiņu ir maz ticama, atzīmē portāls.

Kā tam apliecinājuši vairāki avoti, pašreizējā Igaunijas prezidente varētu balotēties uz OECD ģenerālsekretāra amatu un patlaban tiek veikts nopietns darbs, lai izvērtētu šīs iespējas.

Kaljulaidas izredzes var palielināt tas apstāklis, ka vairākas lielvalstis starptautiskajā arēnā konkurē, un tas palielinātu iespēju, ka tiek izraudzīts kompromisa kandidāts no nelielas valsts.

Pēc portāla rīcībā esošās informācijas, Igaunijas premjerministrs Jiri Ratass runājis arī ar vairāku valstu vadītājiem, cenšoties nodrošināt atbalstu Kaljulaidas kandidatūrai.

Kā portālam piektdien sacījis prezidentes preses sekretārs Tāvi Linnamē, Kaljulaida piekritusi, ka tiek apspriesta viņas kandidatūra.

“Būtu pāragri to dēvēt par plānu, jo līdz nākamā gada oktobrim Kersti Kaljulaida būs prezidente un viņa koncentrējas uz šo darbu, kā to darījusi visus pēdējos četrus gadus. Bet tā ir tiesa, ka (..) prezidente ir piekritusi viņas kandidatūras piemērotības apspriešanai,” norādījis Linnamē.

Kandidātu izvirzīšana sāksies 1.septembrī.

Pašreizējais OECD ģenerālsekretārs Hosē Anhels Gurija paziņojis, ka nekandidēs uz ceturto termiņu šai amatā, ko viņš ieņēmis kopš 2006.gada.

Jaunā OECD vadītāja piecu gadu pilnvaru termiņš sāksies 2021.gada jūnijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu