Protesti Baltkrievijā: Minskas centrā pulcējas tūkstošiem cilvēku un iespaidīgi varasiestāžu spēki (33)

CopyLinkedIn Draugiem X

Minskā, Neatkarības laukumā, svētdien pulcējušies tūkstošiem cilvēku, protestējot pret prezidenta vēlēšanu rezultātu viltošanu un varasiestāžu brutalitāti. Pēc atsevišķām aplēsēm, demonstrantu skaits varētu būt pat ap 100 tūkstošiem cilvēku. Lai kavētu iedzīvotāju pulcēšanos, Minskas centrā svētdien slēgtas četras metro stacijas, savukārt aculiecinieki ziņo, ka Neatkarības laukuma apkaimē redzami vairāki kravas auto, kas paredzēti aizturēto cilvēku transportēšanai, laukumu aplenkusi speciālā tehnika. Varasiestādes uz pilsētas centru ved ūdensmetējus, vēsta DW krievu valodā. 

Līdzīgu informāciju ziņo arī medijs "Belsat", kas vēsta arī par automašīnām ar dzeloņstieplēm, kā arī "Euroradio" raksta, ka pilsētas centrā novietoti transportlīdzekļi ar karavīriem. Visa tehnika novietota netālu no Neatkarības laukuma, kur svētdien norit "Jaunās Baltkrievijas maršs".

Baltkrievijas Iekšlietu ministrija savā "Telegram"kanālā izplatījusi paziņojumu, kurā brīdina, ka

"neatļautu masu pasākumu rīkošana ir nelikumīga un par piedalīšanos tajos ir paredzēta atbildība, kā arī aicināja baltkrievus "ievērot piesardzību". 

Vēl pirms protesta akcijas sākuma Baltkrievijas Aizsardzības ministrija paziņoja, ka tā aizsargās pēc kara izveidotos memoriālus un pieminekļus. Paziņojums vērtējams kā brīdinājums neizmantot baltsarkanbalto karogu, kas bija valsts karogs Baltkrievijā no 1991. līdz 1995.gadam.

Pirms nedēļas notikušajā masu protesta akcijā, 16. augustā, demonstranti baltsarkanbaltā karogā ietina statuju "Minska - Varoņu pilsētas", sacīja DW korespondents no Minskas.

Ministrija it īpaši piedraudējusi, ka "kārtības un miera pārkāpšanas gadījumā" pie pieminekļiem, kas veltīti Otrā pasaules kara upuru piemiņai,

demonstrantiem "būs darīšana ne vairs ar policiju, bet ar armiju". 

Pagaidām piekļuve Neatkarības laukumam nav bloķēta, taču ir slēgtas tuvākās metro stacijas - tajās vilcieni nepietur.

Tikmēr tūkstošiem cilvēku dodas uz Minskas centru, lai piedalītos protesta gājienā pret autoritāro prezidentu Aleksandru Lukašenko.

Cilvēki kolonnās dodas uz centru no pilsētas rajoniem. To dalībnieki skandē "Ej projām!", "Lai dzīvo Baltkrievija!"('Žive Belarusj!") un citus saukļus.

Pēc atsevišķām aplēsēm demonstrantu skaits sasniedz pat 100 tūkstošus. 

No skaļruņa, kas uzstādīts uz Minskas pilsētas izpildkomitejas jumta, visā Neatkarības laukumā tiek atskaņots ieraksts par masu pasākumu likumdošanas pārkāpumu nepieļaujamību. 

 Iedzīvotāji tiek aicināti nepiespiest tiesībsargājošās iestādes "izmantot fizisku spēku un īpašus līdzekļus",

ziņo cilvēktiesību centrs "Viasna".

Kā ziņots, svētdien Minskas galvenajā ielā - Neatkarības prospektā - paredzēts jau otrais masu gājiens, pieprasot Lukašenko atkāpšanos un jaunu vēlēšanu sarīkošanu. Pirmajā gājienā pagājušajā svētdienā piedalījās vairāki simti tūkstoši cilvēku.

Baltkrievijā ik dienu turpinās protesta akcijas un streiki pēc 9.augustā notikušajām valsts prezidenta vēlēšanām, kuras rezultātus opozīcija uzskata par viltotiem. Tāpat tūkstošiem cilvēku izgājuši ielās un iesaistās miermīlīgās demonstrācijās, protestējot pret policijas un citu varas iestāžu brutalitāti, apspiežot protesta akcijas. Pirmajās protestu dienās aizturēti ap 7000 cilvēku, kuri ieslodzījumā pakļauti necilvēcīgiem apstākļiem, vardarbībai un spīdzināšanai. 

Komentāri (33)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu