ES ārlietu ministri pārrunās iespējamās sankcijas pret Lukašenko režīmu

Precizēta ziņa
TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Edijs Pālens/LETA

Eiropas Savienības (ES) ārlietu ministriem 27.augustā un 28.augustā paredzēta neformāla tikšanās Berlīnē, kuras laikā iecerēts apspriest notiekošo Baltkrievijā un iespējamās ES sankcijas.

Kā iepriekš pēc ES Ārlietu padomes ārkārtas sēdes žurnālistus informēja Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV), Eiropas politiķi panāca vienošanos par sankciju gatavošanas procesu. Ministrs pauda viedokli, ka ir nepieciešama stingra un skaidra ES reakcija uz situāciju, kāda pēc prezidenta vēlēšanām izveidojusies Baltkrievijā.

Ministrs atkārtoti uzsvēra, ka Baltkrievijas varas iestādēm jāveicina iekšējais politiskais dialogs.

Eiropas ārlietu ministri 14.augustā tika apsprieduši Aleksandra Lukašenko kā Baltkrievijas prezidenta leģitimitāti. Kā prognozēja Rinkēvičs, par šo jautājumu vēl tiks spriests, jo jārēķinās, ka tam sekos zināmas konsekvences.

Savukārt runājot par sankcijām, kādas varētu piemērot Baltkrievijas amatpersonām, Rinkēvičs norādīja, ka tas ir iebraukšanas aizliegums, kā arī kontu iesaldēšana. 14.augusta Padomes sēdē vispārējais viedoklis bijis, ka nedrīkst piemērot tādas sankcijas, kas var pasliktināt Baltkrievijas tautas likteni, sacīja ministrs.

Jau vēstīts, ka Baltkrievijā joprojām nerimst protesti pret 9.augustā notikušo prezidenta vēlēšanu viltošanu un autoritāro prezidentu Aleksandru Lukašenko, kas reizēm pārauguši protestētāju sadursmēs ar drošības spēkiem. Protestu gaitā tūkstošiem cilvēku aizturēti, vairāki simti ievainoti. Daudzu valsts uzņēmumu strādnieki streiko.

Saskaņā ar oficiālajiem rezultātiem vēlēšanās Lukašenko, kurš ir pie varas kopš 1994.gada, ieguvis 80,1% balsu, bet opozīcijas kandidāte Svetlana Tihanovska - 10,1%, taču opozīcija uzskata, ka vēlēšanu rezultāti ir viltoti, un vēlēšanās pārliecinoši uzvarējusi Tihanovska. Eiropas Savienības valstis neatzīst vēlēšanu rezultātus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu