ANO tribunāls sāk izskatīt Mladiča apelācijas lietu

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

ANO kara noziegumu tribunālā otrdien sākās pēdējais posms bijušā Bosnijas serbu ģenerāļa Ratko Mladiča genocīda prāvā, tiesai sākot izskatīt ilgi atlikto apelācijas lietu.

2017.gadā Mladičam par kara noziegumiem, arī Srebrenicas slaktiņu un Sarajevas aplenkumu, tika piespriests mūža ieslodzījums.

Gan aizstāvības, gan apsūdzības puses spriedumu pārsūdzēja.

Mladiča komanda lūdza viņu attaisnot, bet apsūdzības puse vēlējās vainas atzīšanu par genocīdu sešās citās pašvaldībās.

Apelācijas lietas izskatīšana sākotnēji bija paredzēta martā, bet Mladiča veselības dēļ tika atlikta. Vēlāk tā tika atlikta vēlreiz koronavīrusa pandēmijas dēļ.

2017.gadā tiesa atzina Mladiča vainu desmit no 11 apsūdzībām, kas viņam bija izvirzītas saistībā ar Bosnijas kara laikā 90.gados notikušo nežēlīgo etniskās tīrīšanas operāciju, kā arī Srebrenicas slaktiņa vadīšanu. Viņam tika piespriests mūža ieslodzījums.

1995.gadā serbu spēki pārņēma musulmaņu Srebrenicas anklāvu, kuru apsargāja viegli bruņotas nīderlandiešu vienības, kas neizrādīja nekādu pretestību. Vēlāk Srebrenicā tika noslepkavoti aptuveni 8000 musulmaņu vīriešu un zēnu. Šis slaktiņš tiek uzskatīts par smagāko kara noziegumu, kas Eiropā pastrādāts kopš Otrā pasaules kara.

Mladičs tika notiesāts arī par 44 mēnešus ilgušo Bosnijas galvaspilsētas Sarajevas aplenkumu, kura laikā gāja bojā 10 000 cilvēku.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu