103 gadu vecumā miris datorzinātnieks Arnolds Spīlbergs, režisora Stīvena Spīlberga tēvs (1)

TVNET/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Chris Pizzello/AP/Scanpix

103 gadu vecumā mūžībā devies Arnolds Spīlbergs, kura izgudrojumi lika pamatus personālajiem datoriem, bez kuriem mūsdienās nevaram iedomāties savu dzīvi. Arnolds Spīlbergs bija slavenā Holivudas režisora Stīvena Spīlberga tēvs.

Spīlbergs nomira otrdien Losandželosā.

Spīlbergs un Čārlzs Propsters 50. un 60. gados, strādājot kompānijā "General Electric", izveidoja lieldatoru GE-225. Dārtmutas koledžas datorzinātnieki uz šīm ierīcēm izstrādāja programmēšanas valodu BASIC, kas spēlēja lielu lomu personālo datoru izveidē 70. un 80. gados.

"Paskatoties uz "PlayStation" vai savu mobilo tālruni - sākot ar vismazāko kalkulatoru un beidzot ar "iPad" -, es zinu, ka to visu aizsāka mans tēvs un ģēniju komanda," ģimenes paziņojumā norāda Stīvens Spīlbergs.

Arnolds Spīlbergs dzimis Sinsinati, Ohaio, 1917.gadā. Viņa vecāki bija ebreju imigranti no Ukrainas. Viņš jau no bērna kājas būvēja radiouztvērējus, un šīs prasmes noderēja Otrā pasaules kara laikā, kad Spīlbergs bija bruņoto spēku radiooperators. 

Spīlbergs absolvēja Sinsinati Universitāti un sāka strādāt par datorzinātnieku uzņēmumā RCA, kur pielika roku pirmā datorizētā kases aparāta tapšanā, bet vēlāk pārgāja uz "General Electric".

Vēlāk Spīlbergs nodarbojās ar arhivēšanas tehnoloģijām bezpeļņas organizācijā "USC Shoah Foundation", kuru Stīvens Spīlbergs nodibināja, lai saglabātu holokaustu pārdzīvojušo cilvēku atmiņu stāstus.

73 gadus vecais Stīvens Spīlbergs ir viņa vecākais bērns. Viņam vēl ir trīs meitas - scenāriste Anna Spīlberga, producente Nensija Spīlberga un mārketinga speciāliste Sjū Spīlberga.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu