Eiropas Cilvēktiesību tiesa skatīs vecāku sūdzību par Jelgavas 2.pamatskolas likvidēšanu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: LETA

Skolēnu vecāku sūdzību par Jelgavas 2.pamatskolas likvidēšanu skatīs Eiropas Cilvēktiesību tiesa (ECT), apstiprināja vecāku iniciatīvas grupas pārstāvis jurists Samirs Askerovs.

Askerovs klāstīja, ka sūdzība par Jelgavas domes 2019.gada februārī pieņemto lēmumu ECT iesniegta 22.maijā, un saņemta atbilde, ka 10.augustā tiesa lēmusi pieņemt sūdzību izskatīšanai. Arī informācija ECT lapā liecina, ka lieta ir pieņemta vērtēšanai.

Tagad notiks pirmstiesas process, pieprasot paskaidrojumus no atbildīgajām Latvijas valsts un pašvaldības iestādēm. Askerovs nevarēja prognozēt, cik ilgi aizņems lietas "Rinkmane un citi pret Latviju" izskatīšana, jo to noteikti ietekmēs arī Covid-19 pandēmija.

Jurists klāstīja, ka vecāki izmantojuši iespēju domes lēmumu pārsūdzēt arī Latvijas tiesās, taču sūdzība nav pieņemta. Arī vēršanās Satversmes tiesā nav devusi rezultātu. Viņš pauda gandarījumu, ka ECT sūdzību tomēr ir pieņēmusi.

"Neviens nevar pateikt, vai domes lēmums ir administratīvas akts, vai tas nav administratīvs akts, bet tiesībsargs atzina, ka tas ir politisks lēmums. Tad jau jebkura pašvaldība var pieņemt šādus politiskus lēmumus," pauda Askerovs, piebilstot, ka šāda situācija bez skaidra regulējuma apgrūtina lēmuma apstrīdēšanu.

Vecāki un viņus bez atlīdzības pārstāvošais jurists uzskata, ka domes lēmums aizskar bērnu tiesības mācīties konkrētajā skolā un vecāku tiesības izvēlēties bērniem šo skolu. ECT nodotā sūdzība ir apjomīga, tajā ir vairāk nekā 400 lappušu, ieskaitot saraksti ar tiesām, pašvaldību, ministrijām un dažādus lēmumus, stāstīja Askerovs.

TVNET jau ziņoja, ka Jelgavas domes deputāti 2019.gada februāra beigās lēma par pilsētas skolu tīkla optimizēšanu. 2.pamatskolas reorganizācija pilsētā izsaukusi plašus audzēkņu vecāku protestus, un viņi gatavojās domes lēmumu apstrīdēt.

Skolas vecāku padomes pārstāvis Gatis Ozols toreiz klāstīja, ka pilsētas izglītības iestāžu tīkla izstrādē nav ņemts vērā vecāku viedoklis, stratēģija izstrādāta lielā steigā, bet vecākiem parādīta vien īsa neinformatīva prezentācija.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu