Dažas baktērijas atklātā kosmosā var izdzīvot gadiem ilgi (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: Unsplash

Kas būtu, ja mikrobi varētu brīvi peldēt kosmosā kā ziedputekšņi vējā, sējot dzīvības sēklas uz tālām un tuvām planētām? Vai tā radās dzīvība uz mūsu planētas? Vai kaut kas tāds vispār ir iespējams? 

Jaunā pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Frontiers in Microbiology”, iegūti jauni pierādījumi, kas liecina, ka tas patiešām ir iespējams. 

Ir noskaidrots, ka baktērijas “deinococcus”, kas atrodama mūsu atmosfēras augšējos slāņos, kosmosa vakuumā var izdzīvot 3 gadus ilgi, paciešot mikrogravitāciju, ultravioleto radiāciju un ekstrēmas temperatūras. 

Šis pētījums atbalsta panspermijas teoriju, proti, uzskatu, ka dzīvība neradās uz Zemes, bet gan nonāca uz tās no kādas citas vietas visumā. Tiesa, daži zinātnieki uzskata, ka tas ir maz iespējams. 

Lai nu kā, Starptautiskās kosmosa stacijas ārpusē izliktās “deinococcus” lodītes izdzīvoja trīs gadus. Tiesa, tām lodītēm, kas bija mazākas par 0,5 mm, ar izdzīvošanu klājās grūtāk, vēstīts zinātnes izdevumā "Science Alert".  

Ņemot vērā sairšanas līmeni baktēriju paraugos - īpaši uz baktēriju virsmas - pētnieki paredzēja, ka vienu milimetru liela lodīte atklātā kosmosā varētu izdzīvot līdz pat astoņiem gadiem ilgu laiku. 

Foto: Front. Microbiol

“Pētījuma rezultāti liecina, ka pret radiāciju izturīgās “deinococcus” baktērijas varētu izdzīvot ceļojumā no Zemes uz Marsu un otrādāk,” komentēja biologs Akihiko Jamagiši. 

Iepriekšējā pētījumā, kuru veica tā pati pētnieku komanda, tika parādīts, ka viss iepriekšminētais ir iespējams laboratorijas apstākļos, tomēr tagad šīs baktērijas ir pārbaudītas arī Starptautiskās kosmosa stacijas ārpusē un iekšpusē. 

Citos pētījumos, kuros Starptautiskās kosmosa stacijas iekšienē tika nogādātas baktērijas “bacillus subtilis” sporas, noskaidrots, ka dažas mikroskopiskas dzīvības formas kosmosā (SKS iekšienē) var izdzīvot līdz pat sešiem gadiem ilgi. Savukārt “deinococcus” baktērijas SKS iekšienē varētu izdzīvot 15 līdz 45 gadus ilgi. 

Lai arī šīs baktērijas pēc trīs gadiem kosmosā no ārpuses bija pamatīgi skartas, tomēr to iekšiene bija lielākoties neskarta. 

Iepriekš ir parādīts, ka baktērijas kosmosā var izdzīvot, atrodoties akmens iekšienē. Šo teoriju dēvē par litopanspermiju. Savukārt jaunajā pētījumā minēts, ka baktērijas varētu izdzīvot arī, savienojoties kopā. Šo teoriju savukārt dēvē par massapanspermiju. 

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu