NASA zondes priekšā parādījies Marsa “smilšu velns” (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: NASA/JPL-Caltech

Lai arī Marsa atmosfēra, salīdzinot ar citām Saules sistēmas planētām, ir ļoti retināta, tomēr laikapstākļi uz tā ir visai baisi.

Mežonīgie vēji var ātri pārvērsties nekontrolējamās smilšu vētrās vai smilšu torņos, kas iesniedzas teju vai kosmosā. Tieši tāpēc nav nekāds pārsteigums, ka NASA Marsa robots “Curiosity” Geila krāterī reizēm nofotografē dažādus Marsa laikapstākļu fenomenus, piemēram, tagad tā priekšā parādījies “smilšu velns”, kas virpuļo krātera dibenā.

Līdzīga parādība ir vērojama arī uz Zemes, tāpēc ir interesanti to novērot uz Marsa, turklāt tas mums atklāj daudz jauna par sezonālajām izmaiņām Marsa atmosfērā. Geila krāterī tagad iestājas Marsa vasara, un reģiona atmosfēra lēnām uzsilst. Šo temperatūras svārstību dēļ līdzīgi kā uz Zemes arī uz Marsa rodas vējš.

"Lielāka virsmas sasilšana rada spēcīgāku konvekciju un konvekcijas virpuļus. Ja šie virpuļi ir pietiekami spēcīgi, tie var pacelt gaisā smiltis un kļūt par redzamiem "smilšu velniem", no kuriem viens ir redzams attēlā," skaidroja atmosfēras zinātniece Klēra Ņūmena.

"Smilšu velni" ir labi izpētīta parādība, un uz Marsa tie rodas aptuveni tāpat kā uz Zemes. Visbiežāk tie veidojas uz relatīvi līdzenas virsmas, kad gaiss tuvāk virsmai ir siltāks nekā gaiss virs tās.

Šādi virpuļi ir ļoti bieža parādība uz Marsa, tomēr mums tas ir zināms tikai tāpēc, ka tie virzās pa Marsa virsmu, paceļot gaisā smiltis un atstājot aiz sevis pēdas. Fakts, ka mēs redzam šo virpuli, nozīmē, ka tas bija visai spēcīgs.

Izpētot virpuļa virzību un uzvedību, zinātnieki var noskaidrot daudz jauna par "smilšu velniem" - kā tie veidojas, attīstās, cik ilgi turpinās un kā atšķiras no citos Marsa reģionos esošajiem virpuļiem.

"Curiosity" pašlaik ir vienīgais strādājošais robots uz Marsa, tomēr tā orbītā atrodas vēl vairākas zondes.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu