Miris Kambodžas sarkano khmeru režīma galvenais spīdzinātājs

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Trešdienas rītā slimnīcā Pnompeņā miris bijušais Kambodžas "sarkano khmeru" cietuma vadītājs Kangs Keks Ieu, kas pazīstams arī kā Dučs. Viņš bija 77 gadus vecs.

Dučs vadīja bēdīgi slaveno Tuolslengas cietumu Pnompeņā, kur pirms nāves tika brutāli spīdzināti 16 000 vīrieši, sievietes un bērni. Viņš bija "sarkano khmeru" režīma galvenais pratinātājs un spīdzinātājs.

ANO atbalstītais kara noziegumu tribunāls notiesāja Duču par noziegumiem pret cilvēci, ņemot vērā viņa lomu "sarkano khmeru" režīmā.

Tribunāla preses sekretārs pastāstīja, ka Dučs bija hospitalizēts kopš pirmdienas un nomira trešdienas rītā neilgi pēc pusnakts. Viņam bija "nopietna plaušu problēma", un viņš pēdējos gados vairākkārt bija ievietots slimnīcā.

Bijušais matemātikas skolotājs Dučs kļuva par "sarkano khmeru" režīma galveno spīdzinātāju, kad šis režīms bija pie varas Kambodžā no 1975. līdz 1979.gadam.

Dučs bija pirmais no "sarkano khmeru" režīma līderiem, kas tika tiesāts kara noziegumu tribunālā Kambodžā. Viņam 2010.gadā tika piespriests 30 gadu cietumsods, kas 2012.gadā tika pagarināts līdz mūža ieslodzījumam. 

Dučs atšķirībā no citiem "sarkano khmeru" līderiem nemēģināja noliegt vai attaisnot savus noziegumus. Viņš atzina, ka ir izdarījis briesmīgus noziegumus, un sacīja, ka tos nožēlo un ir pievērsies kristietībai. Savas prāvas gaitā viņš sniedza detalizētas liecības par viņa vadīto cietumu un par "sarkano khmeru" režīmu,  un tās palīdzēja noskaidrot pārējo līderu atbildību. 

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu