SKS astronautiem joprojām neizdodas atrast sūci (4)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

No Starptautiskās kosmosa stacijas jau kādu laiku izplūst neliels gaisa daudzums, tomēr nekad tik daudz kā tagad.

Pirmo reizi gaisa zudums tika novērots septembrī, tomēr lietas labā nekas netika darīts gandrīz gadu, jo sūce nebija pārāk nozīmīga, turklāt astronauti bija pārāk aizņemti, lai veiktu izmeklēšanu un noskaidrotu, kur sūce atrodas. 

Tomēr nesen tehniķi pamanīja, ka gaisa zudums arvien palielinās. NASA par to nekavējoties paziņoja trīs astronautiem, kas atrodas stacijā: NASA astronautam Krisam Kesidijam un “Roscosmos” astronautiem Anatolijam Ivaņišinam un Ivanam Vāgneram, kuriem bija jāatrod sūce. 

“Meklējumi ir ilgāki nekā gaidīts,” izdevumam “Business Insider” pagājušajā nedēļā pavēstīja NASA runasvīrs Daniels Huots. 

Tehniķu komanda joprojām pārskata SKS komandas savāktos datus un plāno pārskatu pabeigt tuvāko dienu laikā. Ja speciālisti arī tad nevarēs noskaidrot, kur atrodas sūce, būs vajadzīgs jauns rīcības plāns. 

Komandai un kosmosa stacijai briesmas nedraud 

Nelielo gaisa daudzumu, ko SKS zaudē, var aizstāt ar tvertnēs glabāto slāpekli un skābekli, ko uz SKS nogādātu nākotnes misijās, tiesa, tas varētu būt pārāk lēni, ja sūce kļūtu lielāka. 

Pirms kāda laika trīs astronauti devās uz moduli “Zvezda”, kur atrodas vitāli svarīgas sistēmas, un aizvēra lūkas starp citiem moduļiem. No turienes astronauti kopā ar tehniķiem uz Zemes novēroja gaisa spiedienu katrā atsevišķajā sekcijā, lai noskaidrotu, kurā no tām ir sūce. 

NASA sākotnēji uzskatīja, ka astronauti sūci atradīs līdz pagājušās nedēļas beigām, tomēr tas nenotika. Tāpēc komanda nolēma vēl dažas dienas vākt datus un nedēļas nogalē tos izanalizēt. 

Eksperti gan saka, ka sūce joprojām ir pārāk maza, lai radītu draudus astronautiem. 

Ārkārtas stāvokļa gadījumā kosmosa stacijas komanda var atgriezties uz Zemes ar “Soyuz MS-16” kosmosa kuģi. Mazāk bīstamā situācijā astronautu komanda var atslēgt moduli, kurā atrodas sūce, un izolēt to. 

Šī nav pirmā reize 

Šī nav pirmā reize, kad kosmosa stacijā ir radusies sūce. 2018. gada augustā kosmosa stacijas komandas locekļi kosmosa kuģī “MS-09” atrada izurbtu 2 milimetrus lielu caurumu. Sākotnēji caurums tika uzskatīts par ražošanas brāķi. Izskatījās, ka kāds uz Zemes to bija centies aizkrāsot ciet, tomēr krāsa nolobījusies, kad kosmosa kuģis sasniedzis kosmosa staciju. 

2018. gada decembrī divi kosmonauti devās atklātā kosmosā, lai izpētītu caurumu sīkāk. Pēc tam, kad caurums bija atrasts, astronauti to aiztaisīja ciet ar epoksīda hermētiķi. 

Foto: AFP / Scanpix

“Roscosmos” atteicās skaidrot šo incidentu. 

“Mēs zinām, kas tieši notika, tomēr mēs jums neko neteiksim,” 2019. gada septembrī konferencē ziņu aģentūras “Ria Novosti” žurnālistiem teica “Roscosmos” galva Dmitrijs Rogozins. 

NASA uzskata, ka šīs noslēpumainības pamatā ir kauns. 

Tiesa, arī šis gadījums neradīja nopietnus draudus astronautu drošībai. 

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu