Plastmasas pudelei tikai viena dzīvība: patiesība vai mīts? (3)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Kaut arī plastmasa ir viens no izturīgākajiem materiāliem, kas var nesadalīties gadsimtiem ilgi, tomēr par šo izstrādājumu ir radies maldīgs priekšstats, ka plastmasas pudeles var izmantot vairākas reizes. Lielākā daļa lielveikalu plauktos esošo pudeļu ir vienreizlietojamas.

Atkārtota plastmasas pudeļu izmantošana ir daudz kaitīgāka cilvēka organismam, nekā tiek uzskatīts sabiedrībā. Ne mazums cilvēku plastmasas pudeles iztukšo un pēcāk pilda ar ūdeni vai sulām un izmanto neskaitāmas reizes. Taču, ja veikalā pavēro plastmasas pudeli, kurā pildīts ūdens, uz tās ir norādīts derīguma termiņš – tas ir attiecināms uz pašu pudeli, nevis ūdeni, kas tajā ir pildīts. Izrādās, ka šajā laika posmā ūdens “saēd” pudeli un tajā izdalās plastmasā esošās kaitīgās vielas, proti, ftalāti, vēsta portāls “15min.lt”.

Kas attiecas uz pudelēm, kuras tiek atvērtas, tām derīguma termiņš acumirklī samazinās. Atverot pudeli, tā nemanot sabružājas vai saspiežas, tāpēc plastmasā esošās vielas no mikroplaisām krietni ātrāk nonāk šķidrumā, kuru patērē uzturā. Tāpat palīgā nāk skābeklis, kas iekļūst pudelē un sāk plastmasas oksidēšanas procesu. Šo iemeslu dēļ pudeli pēc dzēriena izdzeršanas ir jāizmet otrreizējai pārstrādei vai to vēl var izmantot praktiskiem mērķiem, kas neietver šķidruma pārliešanu, piemēram, no tām var uztaisīt miniatūrus puķupodus vai zīmuļu turētājus.

Foto: Unsplash

Kas ir ftalāti?

Ftalāti ir ķīmiski elementi, kurus izmanto plastmasas izstrādājumu ražošanā – tie padara plastmasu elastīgu un grūtāk salaužamu. Dzeramais ūdens un citi dzērieni parasti tiek pildīti plastmasas pudelēs, kuras izgatavo no polietilēntretalāta (PET). Laika gaitā šīs vielas sāk izreaģēt jeb sadalīties, nonākot dzērienos vai pārtikas produktos un pēcāk organismā. Ftalāti ir cilvēkam kaitīgas vielas, kas laika gaitā var radīt nieru un aknu bojājumus, kā arī reproduktīvās sistēmas traucējumus, piemēram, ftalātu iedarbībā samazinās testosterona līmenis.

Kaut arī plastmasas pudeļu sastāvā ir ftalāti, tas gan nenozīmē, ka tās ir jāuztver kā pašu nelabo. Veikala plauktā ķīmisks process nesākas, jo pudele nav atvērta vai saspiesta, bet gan hermētiski aiztaisīta.

Bez plastmasas pudelēm veikalos un citviet ir pieejami daudzi citi plastmasas izstrādājumi, kurus ir ieteicams izmantot ar piesardzību. Lai to izdarītu, pievērs uzmanību plastmasas iepakojuma marķējumam. Taču drošības labad izvēlies dzērienu līdzņemšanai vai ēdiena uzglabāšanai speciālus traukus, kas ražoti no stikla vai metāla.

Foto: Unsplash

Ko nozīmē katrs plastmasas marķējums?

  •  PET vai PETE - polietilēntereftalāts. Nav ieteicams atkārtoti izmantot karstiem  dzērieniem vai pārtikai, jo plastmasa laika gaitā sāk izdalīt toksīnus. Parasti PET vai PETE iepakojuma derīguma termiņš ir 1 gads. Pēc tam plastmasā esošās vielas nonāk pārtikā vai dzērienos.
  • HDP vai HDPE - augsta blīvuma polietilēns. Necaurspīdīgs piena vai ūdens iepakojums.
  • PVC vai 3V - polivinilhlorīds. To bieži izmanto, lai izgatavotu pārtikas plēvi vai eļļas pudeles. Polivinilhlorīds nav piemērots lietošanai saskarē ar karstu un taukainu pārtiku, jo augstā temperatūrā palielinās kaitīgo vielu, piemēram, ftalātu, smago metālu, izdalīšanās.
  • LDPE - zema blīvuma polietilēns. No tā ražo pārtikas plēves, maisiņus un arī pudeles.
  • PP - polipropilēns. To izmanto zupu, buljonu, sīrupu, jogurta iepakojuma, bērnu pudeļu ražošanā.
  • PS - polistirols. No šīs plastmasas izgatavo vienreizējās lietošanas krūzītes, izņemšanas traukus, plastmasas galda piederumus, olu kastes. Polistirols nav piemērota plastmasa karstā ēdiena uzglabāšanai, jo no polistirola var izdalīties stirols, kas negatīvi ietekmē smadzenes un nervu sistēmu. Dažkārt šo produktu ražošanā izmanto arī polikarbonātu, kas var atbrīvot bisfenolu A - vielu, kas imitē cilvēka hormona, estrogēna, darbību un izkropļo svarīgu informāciju, kas tiek nosūtīta dažādiem orgāniem. Tas veicina vēža attīstību, kā arī izraisa dažādas ģenētiskas izmaiņas – “kļūdas” hromosomu ķēdē vai spontānos abortus.
Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu