Tomskas deputātu mafija. Iznāk Navaļnija otrā izmeklēšana pēc saindēšanas (30)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānuzņēmums no Youtube video

Nācis klajā otrais Krievijas opozicionāra Alekseja Navaļnija materiāls, ko viņš gatavoja Sibīrijā pirms saindēšanas ar nervu indi "Novičok". Tajā Navaļnijs vētī "deputātu mafiju" Tomskā - pilsētā, kur, visticamāk, notika saindēšana.

20.augustā, dodoties no Tomskas atpakaļ uz Maskavu, Navaļnijam lidmašīnā kļuva slikti. Pēc ārkārtas nosēšanās Omskā viņš bezsamaņā tika nogādāts slimnīcā. Krievijas mediķi vairākas dienas neļāva Navaļniju transportēt, taču beigu beigās viņš tika transportēts uz "Charite" klīniku Vācijā. 

Pirmais sižets par Novosibirskas "graustu miljonāru" Alekseju Džulaju, kurš faktiski monopolizējis divus pilsētas dzīvojamos rajonus, iznāca 31.augustā.

Savukārt ceturtdien, 3.septembrī, Navaļnija kolēģi laida klajā otro izmeklēšanu, kas veikta Tomskā. Abos materiālos Navaļnijs stāsta par Vladimira Putina partijas "Vienotā Krievija" deputātu korupciju un aicina vēlētājus uz "gudro balsošanu", lai 13.septembrī gaidāmajās reģionālajās vēlēšanās nepieļautu "Vienotās Krievijas" palikšanu pie varas.

"Šeit visu apņem korupcija, tā ietekmē ikviena cilvēka dzīvi. Tas nav tikai tāds izteiciens - vietējā mafija tur pilsētu tik ciešā tvērienā, ka katram Tomskas iedzīvotājam nākas katru dienu tai vairākkārtīgi maksāt, kaut arī vairums to pat nenojauš," par Tomsku saka Navaļnijs. Video viņš izceļ opozīcijas kandidātus, kurus ar "gudro balsošanu" varētu ievēlēt "Vienotās Krievijas" deputātu vietās.

Navaļnijs norāda, ka šie deputāti kontrolē komunālos pakalpojumus un citas lietas, bez kurām Tomskas iedzīvotāju ikdiena nav iedomājama. Viens no piemēriem ir elektroenerģija, kas ir nepieciešama visās mājās, uzņēmumos un sabiedriski nozīmīgos objektos. Tas, kurš šādu sistēmu kontrolē, "zina, ka viņam samaksās tik, cik vien paprasīs; nozagt varēs tik, cik atļaus".

Tomskā šis pakalpojums atrodas Vladimira Rezņikova rokās. Viņš savulaik bija enerģētikas uzņēmuma "Gorseti" direktors, kad tas vēl atradās valsts paspārnē. Kad tas kļuva par privātu uzņēmumu, Rezņikovs saglabāja vadītāja amatu. Kopš 2001.gada viņš bijis Tomskas domes un juridiskās asamblejas deputāts. Rezņikovs ir arī "Vienotās Krievijas" Tomskas atzara līderis.

Rezņikova biznesā darbojas viņa dēls Maksims Rezņikovs, kurš arī ir Tomskas domes deputāts un kandidē šomēnes gaidāmajās vēlēšanās. Domē no "Vienotās Krievijas" saraksta ievēlēta arī Jeļena Telkova, kurai pieder 10% "Gorseti" akciju.

Kad iedzīvotāji saņem rēķinus par patērēto elektroenerģiju, tajā norādīta cena par vienu kilovatstundu. Tā sastāv no vairākiem komponentiem, taču apmēram 40% no šīs summas veido maksa par pilsētas elektrotīkla izmantošanu. Jo efektīvāk darbojas pakalpojuma sniedzējs, jo mazākai tai vajadzētu būt, skaidro Navaļnijs.

Taču Tomskas gadījumā pilsētas elektrotīklu apkalpo Rezņikova radinieku uzņēmumi.

Piemēram, "Gorseti" samaksājis 4,4 miljonus rubļu (49 500 eiro) par videonovērošanas sistēmas remontu. Pasūtījuma izpildītājs ir uzņēmums "Sistemkompleks", kurš arī uzstādījis "Gorseti" ugunsdrošības signalizācijas. "Sistemkompleks" īpašnieks ir Rezņikova dēls Igors.

"Gorseti" par astoņiem miljoniem rubļu (90 000 eiro) iepērk dzeramo ūdeni no "Sibirskije eko-napitki" - uzņēmuma, kas pieder Rezņikova mazdēlam.

Vēl amizantāk ir tas, ka uzņēmuma "Mercedes" un "Land Cruiser" auto tiek īrēti no Gaļinas Jasjukas, no kuras "Gorseti" iepērk arī visu citu, pēc kā rodas vajadzība, - caurules, vadus un tamlīdzīgi. 

Jasjuka ir "Gorseti" kafetērijas vadītāja.

"Ja komunālo pakalpojumu sniedzējs pilnīgi visu - no ūdens pudelēm līdz "Land Cruiser" - iepērk nevis no normāliem piegādātājiem konkurences apstākļos, bet gan no pašu firmām, tad kā to sauc? Korupcija un "otkati". Un tos apmaksās Tomskas iedzīvotāji, saņemot rēķinu par patērēto elektroenerģiju," uzsver Navaļnijs.

Rezņikova uzņēmumu tīklā ir viens no lielākajiem interneta pakalpojumu sniedzējiem Tomskā un uzņēmums, kas uzstāda novērošanas kameras, kā arī frizētavas, viesnīca un pudelēs fasētais ūdens "Junona". Rezņikovu ģimenei pieder arī Tomskas degvīna ražotne.

Balstoties tikai uz deklarācijās norādīto informāciju, Rezņikovu-deputātu ieņēmumi pēdējo trīs gadu laikā pārsniedz 2,5 miljonus eiro. Šajā summā nav ieskaitīti tie ģimenes locekļi un pietuvinātās personas, kuras deklarācijas nesniedz, bet kuru vārdā dibināti daudzie uzņēmumi, kuri apkalpo "Gorseti".

Kā jau Navaļnija izmeklēšanās ierasts, tiek parādīti Rezņikovu ģimenes nekustamie īpašumi - tai skaitā grezna četrstāvīga māja ar papildu stāvvietām, jo garāžās nesatilpst viss Rezņikova jaunākā autoparks, kā arī Rezņikova vecākā trīsstāvīgā privātmāja.

Kā norāda Navaļnijs, koruptīvās shēmas Tomskā neaprobežojas ar elektroenerģiju vien. Ļoti līdzīgi darbojas ūdensapgādes uzņēmums "Tomskvodokanal", kas pastarpināti pieder Tomskas domes deputātam un "Vienotās Krievijas" politiķim Kirilam Novožilovam. Tiešā veidā viņam pieder uzņēmums "Tomskij rasčetnij centr", caur kuru tiek maksāti ūdensapgādes rēķini.

Kamēr "Tomskvodokanal" izmanto dažādu Novožilova ģimenei pietuvinātu uzņēmumu pakalpojumus, pēdējo piecu gadu laikā ūdens cena Tomskā pieaugusi gandrīz divas reizes.

Navaļnijs norāda, ka šādas shēmas Tomskā kļuva iespējamas pēc tam, kad 2000.gadu sākumā Tomskā un citās pilsētās tika ieviesta vērienīga komunālo pakalpojumu reforma, izveidojot valsts monopolu, kurš centralizēti nodarbosies ar elektroenerģijas, apkures, gāzes un citu pakalpojumu sniegšanu. Monopolizācija notika, taču eksperiments ļoti drīz tika atzīts par neveiksmīgu un komunālo pakalpojumu gigants Tomskā tika likvidēts. Komunālie pakalpojumi neilgu brīdi palika pašvaldības paspārnē. Drīz vien tie tika privatizēti - "Gorseti" pārņēma Rezņikovs, pēc dažiem gadiem "Tomskvodokanal" pārgāja deputāta Novožilova īpašumā.

Tomskā līdzīga situācija ir arī apsaimniekošanas uzņēmumā, kurā saimnieko Sergejs Panasjuks - vēl viens domes deputāts no "Vienotās Krievijas".

Gaidāms, ka pirms 13.septembra vēlēšanām Navaļnija komanda publicēs vēl citus materiālus par korupciju Sibīrijā.

Komentāri (30)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu