Novosibirskas "graustu miljonārs". Ko atklāj Navaļnija izmeklēšana pirms saindēšanas (18)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānuzņēmums no Youtube video

Krievijas opozicionāra Alekseja Navaļnija sižetā, kas filmēts īsi pirms viņa saindēšanas, vētīts Novosibirskas 36. apgabala deputāts, kura rokās ir būvniecības bizness veselos dzīvojamajos rajonos.

Aleksejs Džulajs pārstāv Krievijas prezidenta Vladimira Putina partiju "Vienotā Krievija". Reportāžā Navaļnijs aicina uz "gudro balsošanu", lai 13.septembrī gaidāmajās vēlēšanās nepieļautu "Vienotās Krievijas" palikšanu pie varas. Sižets par Novosibirsku ir viens no vairākiem, ko Navaļnijs un viņa komanda uzņēma Sibīrijā.

20.augustā, dodoties no Tomskas atpakaļ uz Maskavu, Navaļnijam lidmašīnā palika slikti. Pēc ārkārtas nosēšanās Omskā viņš bezsamaņā tika nogādāts slimnīcā. Krievijas mediķi vairākas dienas neļāva Navaļniju transportēt, taču beigu beigās viņš tika transportēts uz "Charite" klīniku Vācijā. 

Pirmais sižets par Sibīriju tika publicēts pirmdien, 31.augustā. Tajā stāstīts par Džulaja firmu "Diskus", kura divos Novosibirskas rajonos uzcēlusi simtiem daudzdzīvokļu māju. Vietējo vidū tām ir bēdīga slava, jo ēku kvalitāte ir zem jebkuras kritikas - iedzīvotājiem vairāk nekā gadu pēc ievākšanās nācies dzīvot bez siltā ūdens un lifta. Video redzams, ka daži iedzīvotāji pašrocīgi siltinājuši savus dzīvokļus; būvuzņēmums esot aizbildinājies ar jaunām tehnoloģijām, bet visdrīzāk tomēr nolēmis krietni ietaupīt, jo gaisa temperatūra dzīvokļos mēdzot noslīdēt līdz +14 grādiem.

Vienā no mājām lifta vietā ir tukša, nevērīgi piesegta šahta, kurā bērns vai izklaidīgāks pieaugušais varētu nejauši iekrist. Ēkām ir nepabeigti lieveņi un nav piebraucamo ceļu. Jaunuzceltās ēkas jau ir sliktā stāvoklī - vietām nobiris apmetums un izskatās, ka betona paneļi tik tikko turas kopā.

Navaļnijs norāda, ka Džulajs "burtiski monopolizējis veselu rajonu kopā ar tā iedzīvotājiem".

Džulajs vada rūpnīcu, kura ražo betona paneļus, no kuriem cits viņa uzņēmums būvē mājas. "Paši lētākie materiāli, taupīts uz pilnīgi visu. Jaunas ēkas faktiski ir avārijas stāvoklī. Tajās ir bīstami dzīvot," norādīts izmeklēšanas apkopojumā Navaļnija mājaslapā. "Cilvēki saņem atslēgas mājām, kurās nav liftu, margu, gaismas. Paneļu spraugās svilpo vējš, bet apkārt ir neapklustošs būvlaukums: smagā tehnika, atkritumu kalni, ceļu un pagalmu vietā - zeme."

Foto: navalny.com
Foto: navalny.com

Taču tas vēl nav viss. Džulajam pieder arī apsaimniekošanas uzņēmums, kas iekasē naudu par komunālajiem pakalpojumiem, kā arī autostāvvietas, tuvējie veikali un pat interneta pakalpojumu sniedzējs. Šomēnes gaidāmajās vēlēšanās Džulajs sacenšas par pārvēlēšanu pašvaldībā.

"Džulajam saprotamu iemeslu dēļ ļoti vajag deputāta krēslu. Bez mandāta un varas viņa biznesa shēma vienkārši pārstās darboties. Džulajs ne tikai bankrotēs, bet visdrīzāk arī sēdēs," teikts izmeklēšanā.

Pagājušogad vienā no Džulaja monopolizētajiem rajoniem gāja bojā desmit gadus vecs zēns, kurš spēlējās uz ielas netālu no lielas atkritumu kaudzes, kurai pāri karājās elektrības vadi. 

Neskatoties uz to, ka pret Džulaja uzņēmumiem sākti simtiem tiesvedību un piespriestas sodanaudas miljoniem rubļu apmērā, deputāta statuss ļauj viņam to ignorēt, kā arī nemaksāt par zemes nomu, norāda Navaļnijs.

Kā jau Navaļnija izmeklēšanās ierasts, viņa komanda atradusi Džulaja lepno vasarnīcu, 250 kvadrātmetru lielo dzīvokli Novosibirskas iekārojamākajā rajonā un uz meitas vārda reģistrēto īpašumu Vācijā.

Izmeklēšanā apskatīti vēl citi Novosibirskas domes deputāti no "Vienotās Krievijas". Viens no tiem ir Jevgeņijs Prokrovskis, kura tēvs, būdams ierēdņa amatā, kļuva par betona rūpnīcas īpašnieku. Līdzīgi kā Džulaja gadījumā, arī Prokrovsku ģimene valda vienā no Novosibirskas dzīvojamajiem rajoniem.

Foto: Ekrānuzņēmums no Youtube video

Pokrovskis pats gan dzīvo uz gleznainas salas 25 kilometru attālumā no Novosibirskas centra.

Navaļnija izmeklēšanā vētīti arī citi "Vienotās Krievijas" politiķi, kuri kandidē uz deputātu amatiem. Ieskatoties rūpīgāk, tie visi esot daudz turīgāki, nekā pieļauj oficiāli saņemtā alga.

Gaidāms, ka pirms 13.septembra vēlēšanām Navaļnija komanda publicēs vēl citus materiālus par korupciju Sibīrijā.

Komentāri (18)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu