Grieķija: Turcijai pirms sarunām jāatsakās no draudiem

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: SIPA/Scanpix

Grieķijas premjerministrs Kirjaks Micotakis piektdien paziņojis, ka sarunas par spriedzes mazināšanu Vidusjūras austrumdaļā iespējamas tikai tad, ja Turcija atteiksies no "draudiem".

"Atbrīvosimies no draudiem, lai var sākties kontakti," tiekoties ar Ķīnas Komunistiskās partijas pārstāvi, kurš ieradies vizītē Atēnās, izteicās Micotakis.

Viņš piebilda, ka vēlāk piektdien Grieķijas ārlietu ministrs Niks Dendiass tiksies ar ANO ģenerālsekretāru Antoniu Gutērrešu, lai pārrunātu Turcijas "prettiesiskās darbības".

Grieķija ceturtdien noliegusi, ka tā būtu piekritusi ar NATO starpniecību organizētām sarunām ar Turciju par situācijas deeskalāciju Vidusjūrā.

Ankara uzskata, ka jūras robežas dabas resursu komerciālai izpētei būtu jānosaka, ņemot vērā vienīgi Grieķijas un Turcijas kontinentālo teritoriju un ignorējot Grieķijai piederošās salas. Savukārt Atēnas norāda, ka Ankaras nostāja ir klajā pretrunā ar starptautiskajām tiesībām.

"Publiskotā informācija, ka Grieķija un Turcija vienojušās noturēt tā dēvētās tehniskās sarunas par spriedzes deeskalāciju Vidusjūras austrumos, neatbilst realitātei," paziņojusi Grieķijas Ārlietu ministrija.

NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs iepriekš paziņojis, ka Atēnas un Ankara vienojušās alianses ietvaros iesaistīties tehniskās sarunās par par militārās konfrontācijas novēršanu, lai Vidusjūras austrumdaļā izvairītos no "negadījumiem".

Grieķijas Ārlietu ministrija uzsvērusi, ka deeskalācija iespējama vienīgi pēc tam, kad Turcija izvedīs savus kuģus no Grieķijas kontinentālā šelfa ūdeņiem.

Turcija ignorē gan Grieķijas, gan Eiropas Savienības (ES) aicinājumus nekavējoties pārtraukt gāzes iegulu izpētes darbus apstrīdētajos ūdeņos un 10.augustā uz turieni nosūtīja izpētes kuģi "Oruc Reis", ko pavada karakuģi.

Micotakis norāda, ka Turcija, mēģinot "mainīt" ģeogrāfisko realitāti, apdraud starptautiskās tiesības un reģiona drošību.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu