Politologs: Amatu dalīšanā Rīgas domē ņemtas vērā attiecības ar nacionālā līmeņa koalīciju (4)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Evija Trifanova/LETA

Rīgas domes komiteju un vicemēru sadalījumā ievērots nosacīts proporcionalitātes princips, kas ir cena par to,lai nesaasinātos attiecības ar nacionālā līmeņa koalīciju, uzskata Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes dekāns Jānis Ikstens.

Ikstens skaidroja, ka proporcionalitātes princips ir ievērots nosacīti, jo vismazākā partija, proti, Jaunā konservatīvā partija (JKP), ir tikusi gan pie vicemēra amata, gan pie Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas jautājumu komitejas vadītāja amata. Savukārt "Jaunā vienotība" (JV), kurai bija liels pārsvars vēlēšanās, vadīs domes Pilsētas attīstības komiteju un Satiksmes un transporta lietu komiteju. Tāpat tai piešķirts vicemēra amats, ko plānots uzticēt Vilnim Ķirsim.

"Būtībā JV tika pie līdzīga sadalījuma kā JKP.

Acīmredzot tā ir cena, ko partijas gatavas maksāt, lai nesaasinātos attiecības ar nacionālā līmeņa koalīciju," pieļāva Ikstens.

Runājot par atbildības jomu sadalījumu, Ikstens atzīmēja, ka tur var saskatīt zināmu saikni ar partiju iepriekšējo darbību un priekšvēlēšanu solījumiem. Viņa ieskatā, Nacionālā apvienība/Latvijas Reģionu apvienība (NA/LRA) iepriekš uzsvērusi uz nepieciešamību veidot sadarbību ar apkārtējām pašvaldībām Rīgas jautājumu risināšanā, piemēram, saistībā ar sabiedrisko transportu.

Savukārt JKP, kas iestājusies par tiesiskumu, ieguvusi iespēju cīnīties pret korupciju. Ikstena ieskatā, partiju apvienība "Attīstībai/Par!" un partija "Progresīvie" (APP), kas Rīgas domes ārkārtas vēlēšanās startēja ar kopīgu sarakstu, tikuši pie smagās un sarežģītās Sociālo jautājumu komitejas. Tomēr, lai būtu ievērots līdzsvars, lielākā domes frakcija tiks arī pie Finanšu un administrācijas lietu komitejas, Izglītības, kultūras un sporta komitejas un Mājokļu un vides komitejas vadības.

Par nedaudz dīvainu eksperts nodēvēja plānoto rokādi, kur vicemēra amatu pildīs NA/LRA piederošie Edvards Smiltēns un Einārs Cilinskis,

kas savā starpā mainīsies. Ikstens norādīja, ka patlaban nav skaidrs, kāpēc šāda rokāde ir nepieciešama un kur ir teikts, ka šī koalīcija nostrādās visus tai paredzētos piecus gadus, jo pēc diviem gadiem notiks Saeimas vēlēšanas. Pēc Ikstena paustā, Saeimas vēlēšanās vienai partijai nostartējot labāk, bet citām - sliktāk, var mainīties koalīcija nacionālajā līmenī un tam varētu būt ietekme arī uz Rīgas domi.

"Tas ir nedaudz mulsinoši, ņemot vērā, ka vispirms vicemēra amatā darbosies Smiltēns, kurš šajā sarakstā ir uzskatāms par "jaunāko brāli".

Man netop skaidrs, kāpēc šāda izvēle. No partiju puses bijuši neskaidri mājieni, ka Smiltēns pēc diviem gadiem strādās Saeimā. Kas notiks, ja, piemēram, viņu neievēlēs, vai viņš turpinās strādāt vicemēra amatā?" retoriski jautāja Ikstens.

Vaicāts, ko no jaunās Rīgas domes koalīcijas varētu sagaidīt, Ikstens pieļāva, ka

ap Ziemassvētkiem varētu iezīmēties partiju pirmie darbi, kas ļaus spriest par to, cik nopietni tās ir apņēmušās pildīt savus solījumus.

Jau ziņots, ka APP tiks pie Rīgas mēra krēsla, ko ieņems bijušais Saeimas deputāts Mārtiņš Staķis. Tāpat lielākā domes frakcija tiks pie Finanšu un administrācijas lietu komitejas, Izglītības, kultūras un sporta komitejas, Sociālo jautājumu komitejas un Mājokļu un vides komitejas vadības.

Finanšu un administrācijas lietu komiteju vadīs Staķis. Viņš iepriekš skaidroja, ka koalīcija vienojusies par trim prioritārajiem mērķiem, par kuriem atbildību uzņemsies trīs vicemēri.

JV būs vicemēra amats, kā arī partija vadīs domes Pilsētas attīstības komiteju un Satiksmes un transporta lietu komiteju. Vicemēra amatu plānots uzticēt Ķirsim, kurš būs atbildīgs par satiksmes infrastruktūras jautājumiem.

NA/LRA arī tiks pie vicemēra amata, kā arī Pilsētas īpašumu komitejas vadīšanas . Abas partijas vienojās, ka sākumā šo amatu ieņems Smiltēns, bet vēlāk - Cilinskis. Šīs frakcijas vicemēru atbildības laukā būs Rīgas un Pierīgas sadarbības jautājumi. Pilsētas īpašumu komitejas vadību plānots uzticēt Dainim Locim.

Savukārt JKP iegūs trešo vicemēra amatu un Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas jautājumu komitejas vadītāja amatu. Staķis iepriekš skaidroja, ka tas būs viens apvienots amats, ko ieņems JKP Rīgas saraksta līdere Linda Ozola, kura vicemēres amatā atbildēs par tiesiskuma jautājumiem.

Šādai koalīcijai domē būs stabils balsu vairākums - 39 mandāti.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu