Virtuālā tūrē iespējams apskatīt ekscentriskās mākslinieces Frīdas Kalo mājokli

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Frida Khalo Museum/Wikimedia Commons

Frīda Kalo ir gan izcila un koša, gan arī visai traģiska personība, kam piemitusi ārkārtīgi ekscentriska enerģija. To ļoti uzskatāmi parāda viņas mākslas darbi, dzīves gājums un arī mājoklis, kurā māksliniece ir mitinājusies.

Meksikāņu mākslinieces Frīdas Kalo košie darbi spēj aizraut elpu un apžilbināt ikvienu, kas palūkojas uz viņas radītajām gleznām. Māksliniece allaž ir izcēlusies ar košu krāsu lietojumu savos darbos, taču arī viņas dzīvesvieta ir bijusi sava veida vizītkarte. Pelēcīgajā Mehiko rajona Coyoacán ainavā viņas māju ir grūti nepamanīt – tā izceļas ar debeszilu fasādi un sarkanām kolonnām, bet interesantākais ir apskatāms iekšpusē. Tagad Frīdas Kalo mājā, kuru dēvē par Casa Azul jeb Zilo māju, atrodas muzejs, kur ikviens interesents ir aicināts aplūkot mākslinieces radīto interjeru un iepazīt Kalo. Vīrusa Covid-19 izraisītās pandēmijas dēļ muzejs sniedz iespēju aplūkot Frīdas Kalo mājokli jūsu datora ekrānā.

Foto: Frida Khalo Museum

Māksliniece Frīda Kalo ir dzimusi 1907. gadā, šajā pašā spilgtajā mājā, kā arī tajā mirusi – 1954. gadā, vien 47 gadu vecumā, kas nozīmē, ka Kalo dzīves centrā vienmēr ir atradusies tieši šī māja. Zilajā ēkā ir apskatāmi vairāki Frīdas un viņas vīra Djego Rivjeras mākslas darbi, mākslinieku radītie skulpturālie darbi un interjera dizaina eksperimenti.

Foto: Frida Khalo Museum

Ēka ir celta vien dažus gadus pirms Frīdas Kalo dzimšanas, 1904. gadā, koloniālisma arhitektūras stilā. Zilajai mājai piemīt tā laika Mehiko savrupnamiem raksturīgais izkārtojums – ēkas vidū ir ierīkots pasakains dārzs. Šeit mākslinieki ir radījuši maiju tempļu atveidu, kas ir kļuvis par Frīdas Kalo mājas galveno apskates objektu. Savukārt pašā mājoklī ir apskatāmas mākslinieku istabas un gleznošanas studijas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu