Starp reliģisko un psihodēlisko narkotiku pieredzi pastāv vairākas saiknes (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Psihodēliska aina
Psihodēliska aina Foto: Unsplash

Vairākos pētījumos ir pierādīts, ka psihodēlisko narkotiku pieredze var būt gan pozitīva, gan negatīva, turklāt tā nereti mēdz uzlabot cilvēka garīgo veselību, attiecības ar citiem un vairot labklājību.

Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Journal of Psychoactive Drugs”, zinātnieki aptaujājuši 288 indivīdus par viņu pieredzi ar psihodēliskajām narkotikām un secinājuši, ka psihodēliskā pieredze daudzējādā ziņā ir līdzīga reliģiskajai pieredzei.

Pētījums arī aizpildīja robus zināšanās par to, kā tādas psihodēliskās narkotikasLSD un psilocibīns rosina reliģiska rakstura pieredzi, kā arī sniedz informāciju par psihodēlisko narkotiku izmantošanu garīgo kaišu ārstēšanā.

“Pat pēc pirmās reizes psihodēliskās narkotikas var raisīt spēcīgas subjektīvas pieredzes, kas daudzējādā ziņā var būt līdzīgas tām pieredzēm, par kurām stāsta mistiķi, meditācijas un reliģijas praktiķi. Dažos pētījumos demonstrēts, ka mistiska tipa pieredze var būt saistīta ar uzlabojumiem attiecībās ar sevi, citiem un savu dzīves vidi,” izdevumam “PsyPost” stāstīja psihologs Samuli Kangaslampi.

Pētījuma dalībniekiem bija jāatbild uz 30 jautājumiem par savām sajūtām, atrodoties psihodēlisko narkotiku reibumā. Sajūtu vidū bija, piemēram, savas iekšējās pasaules lielāka apziņa, kā arī sajūta, ka tiek pārkāptas laika un telpas robežas.

“Tie, kuri piedzīvoja pilnu mistisko pieredzi, ziņoja par pozitīvākām izmaiņām dzīvē nekā tie, kuriem šādas pieredzes nebija,” rakstīts pētījumā.

Nākotnes pētījumos zinātnieki vēlas noskaidrot, kā psihodēlisko vielu izraisītās mistiskās pieredzes atšķiras atkarībā no kultūras un citiem kontekstiem.

Tiesa, arī šis pētījums nav bez saviem ierobežojumiem, proti, pētījuma dalībnieki paši stāstīja par savām pieredzēm, tāpēc nav izslēgtas neprecizitātes vai pārspīlējumi. Turklāt dažiem dalībniekiem psihodēliskās pieredzes bija gūtas pirms krietna laika.

Lai nu kā, pētnieki uzskata, ka šis pētījums ir pietiekams, lai varētu teikt, ka starp reliģisku un psihodēlisku pieredzi pastāv saikne.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu