Slovēnijā atklāta Melānijas Trampas nodedzinātās koka statujas kopija, šoreiz no bronzas (5)

TVNET/LETA/AFP/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Melānijas Trampas bronzas statuja Slovēnijā
Melānijas Trampas bronzas statuja Slovēnijā Foto: Reuters/ScanPix

Slovēnijā pie Sevnicas pilsētas otrdien tika atklāta ASV pirmās lēdijas Melānijas Trampas statuja, kas ir jūlijā nodedzinātās statujas kopija.

Bronzas statuju, kurā Trampa kundze parādīta dabiskā lielumā, ir veidojis amerikāņu konceptuālās mākslas piekritējs Breds Daunijs. Iepriekšējo statuju, kas bija darināta no koka, 4.jūlijā nodedzināja nezināmi vandaļi.

Nodedzinātajā koka statujā Melānija Trampa bija gaišzilā kleitā, kādu viņa valkāja Trampa inagurācijas ceremonijā, un augstpapēžu kurpēs, bet

jaunā bronzas statuja ir vienkrāsaina.

Jaunajai statujai blakus pieliktā plāksnē rakstīts, ka tā "veltīta šajā vietā stāvējušā Melānijas pieminekļa mūžīgajai piemiņai".

Foto: AFP/SCANPIX

Melānija Trampa, dzimusi Knavsa, piedzima 1970.gada 26.aprīlī Novo Mesto pilsētā Slovēnijā, bet uzauga netālu esošajā Sevnicā.

Trampu ģimenes iedvesmoti mākslas darbi ir izraisījuši stipras emocijas Slovēnijā. 2019.gada augustā Selas ciemā pie Kamnikas pilsētas tika uzcelta Donalda Trampa koka statuja, šādi kritizējot populisma politiku, bet šī statuja  decembrī tika pārvietota uz Moravčes ciemu un janvārī tika nodedzināta. 

Daunijs paziņoja, ka viņa veidotā

Trampa kundzes statuja ir iecerēta kā "antimonuments, antipropaganda". Mākslinieks raksturoja to kā "karikatūru",

bet noliedza, ka viņš tiektos pēc pašreklāmas, atklājot šo darbu nepilnus divus mēnešus pirms ASV prezidenta vēlēšanām.

Daunijs pieļāva iespēju, ka viņa darbs varētu nākt par labu Trampa vēlēšanu kampaņai, bet uzstāja, ka viņa iecere ir kritizēt pret imigrantiem vērsto Trampa politiku, atgādinot, ka paša prezidenta sieva savulaik ieceļojusi ASV.  

Statujas atklāšanā klātesošie tika pacienāti ar "Melānijas kūku", ko pagatavoja kāda Sevnicas maiznīca. Slovēnijā tiek ražotas arī citas Trampa kundzei veltītas preces, tostarp "Melānijas medus" un pat "Melānijas čības".

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu