Vai brilles pasargā tevi no Covid-19? (14)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Brilles
Brilles Foto: Unsplash

Ķīnas zinātnieki atklājuši, ka cilvēkiem, kuri valkā brilles, varētu būt mazāks risks inficēties ar Covid-19.

Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “JAMA Ophthalmology”, aprakstīts novērojums, ka kopš koronavīrusa uzliesmojuma 2019. gada decembrī Uhaņā cilvēki, kuri nēsā brilles, ar to inficējušies retāk nekā tie, kuri brilles nenēsā. Lai iegūtu lielāku skaidrību, zinātnieki savāca datus no Covid-19 pacientiem, kuri nēsā brilles.

Nelielajā pētījumā noskaidrojās, ka tikai 16 (5,8%) no 276 pacientiem brilles valkā vairāk nekā astoņas stundas dienā. Noskaidrojās, ka visi šie pacienti bija tuvredzīgi. Vēlāk zinātnieki izpētīja tuvredzības proporciju Hubei provincē, kur atradās slimnīca. Tur skaitlis bija vēl lielāks – 31,5%, liecinot, ka tuvredzīgo Covid-19 pacientu proporcija bija piecas reizes mazāka, nekā varētu gaidīt.

Tas ir pārsteidzošs novērojums, tomēr, kā jau ar visiem nelieliem un individuāliem pētījumiem, tā rezultāti ir jāuztver ar piesardzību.

Vai acis ir logs vīrusam?

Viens no galvenajiem infekcijas posmiem ir vīrusa iekļūšana organismā. Lielākā daļa mūsu ķermeņa ir klāta ar biezu ādu, kas neļauj organismā iekļūt vīrusiem vai baktērijām, bet acis un elpceļus klāj krietni plānākas membrānas.

Šīs membrānas ļauj mūsu organismā nonākt skābeklim, pārtikai un acu gadījumā – gaismai. Diemžēl arī vīrusi ir iemācījušies izmantot šos ieejas punktus.

Tieši tāpēc šķiet, ka acu aizklāšana ar parastajām brillēm varētu sniegt kaut nelielu papildu aizsardzību gan no vīrusa, kas acu tuvumā nonāk ar citu cilvēku siekalu pilieniem, gan no paša briļļu nēsātāja neapzinātas acu aiztikšanas.

Patiesi, jau februārī bija ziņas par cilvēkiem, kas saslimuši, jo nebija pietiekami labi aizklājuši savas acis.

Vai visiem tagad jāsāk nēsāt brilles?

Novērošanas pētījumu pierādījumu interpretēšanā ir jāatceras, ka korelācija starp divām lietām uzreiz nenozīmē cēloņsakarību. Lai noskaidrotu, vai pastāv cēloņsakarība, ir nepieciešami kontrolēti eksperimenti un testi.

Ideāli būtu, ja tas tiktu pārbaudīts ar divām rūpīgi atlasītu cilvēku grupām – vienas grupas indivīdi nēsātu brilles, bet otras ne. Tad varētu redzēt, kuras grupas pārstāvji ir inficējušies ar Covid-19 vairāk. Šādā veidā iegūti pierādījumi vienmēr būs spēcīgāki nekā novērošanas pētījumos.

Jāņem vērā arī tas, ka šis pētījums tomēr bija ļoti neliels un balstījās uz novērojumiem vienā slimnīcā. Tāpēc, lai arī pētījums ir interesants, tomēr cilvēkiem pagaidām nebūtu obligāti jāsāk līdz ar sejas maskām valkāt arī brilles.

Komentāri (14)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu