Norauti balkoni un uz koku saknēm pacelta automašīna - vētras pastrādātie postījumi Latvijā (7)

Lielākais izsaukumu skaits kopš 2016. gada
TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Vētras postījumi Purvciemā
Vētras postījumi Purvciemā Foto: Natalja Koroleva/Facebook

Arī piektdien Latvijā turpinās pūst brāzmains vējš, sasniedzot pat 18 m/s, taču tas nebūs tik spēcīgs kā vakarnakt, kad vētra sasniedza pat 25 m/s, nodarot plašus postījumus.

Vētrā pamatīgi cieta kāds otrā stāva balkons Purvciemā, Nīcgales ielā. Spēcīgā vēja dēļ no balkona palikusi vairs tikai apakšējā daļa, bet paliekas mētājas pagalmā, vēsta aculiecinieki.

Interesantus kadrus piefiksējuši Bolderājas iedzīvotāji. Tur, gāžoties kokam, uz saknēm gaisā pacelta vieglā automašīna, kuru pēcāk izpestījis Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests.

Tāpat vētra daudzviet nogāzusi kokus, bloķējot ceļus un dzelzceļa sliedes. Kā vēstīja uzņēmums "Pasažieru vilciens", ceturtdienas pievakarē vismaz par stundu bija traucēta visu vilcienu kustība Tukuma līnijā. 

Vētrā Latvijā cietušas vismaz 30 automašīnas

Vakardienas vētrā Latvijā cietušas vismaz 30 automašīnas.

Aizvadītajā diennaktī VUGD tika saņemti 320 izsaukumi uz vēja radītiem postījumiem. 308 gadījumos izsaukumi bija Rīgā (205) un Pierīgā (103). Vairāk nekā 30 gadījumos vēja gāzti koki tika novākti no automašīnām, bet vismaz 15 gadījumos - no elektrolīniju vadiem.

Kā liecina uzņēmuma "Sadales tīkls" operatīvā informācija par elektrības piegādes pārrāvumiem, plkst.8.30 bija 13 aktuāli elektrotīkla atslēgumi. Septiņi no tiem bija Rīgas reģionā, četri - Latgalē un pa vienam Kurzemē un Vidzemē.

Kopumā bez elektrības šobrīd palikuši mazliet vairāk nekā 200 "Sadales tīkla" klienti. Visvairāk to ir Jūrmalā, kur divu elektrības atslēgumu dēļ bez elektrības šobrīd palikuši nedaudz vairāk nekā 150 klienti Veidenbauma un Irbju ielas rajonā.

Turklāt izsaukumi dienestā tiekot saņemti joprojām - šobrīd vismaz 19 notikuma vietās Rīgā un Pierīgā glābēji novērš stiprā vēja radīto postījumu apdraudējumus - galvenokārt, novāc kritušus kokus.

VUGD saņemtais izsaukumu skaits par vēja postījumiem - lielākais kopš 2016.gada

Pēdējā diennaktī Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) saņemtais izsaukumu skaits par vēja radītajiem postījumiem ir lielākais kopš 2016.gada, liecina aģentūras LETA arhīvs.

No ceturtdienas rīta līdz piektdienas rītam VUGD saņēma vairāk nekā 320 šādu izsaukumu, bet 2016.gada 18.jūnijā - aptuveni 400.

Iepriekšējais lielākais ar vēja postījumiem saistītais izsaukumu skaits bija 270 šā gada 12.-13.marta vētrā, kad Liepājā vējš brāzmās pastiprinājās līdz 34 metriem sekundē.

Gan pirms četriem gadiem, gan pēdējā diennaktī vēja ātrums atbilstoši Boforta skalai nesasniedza vētras stiprumu, taču vējš plosījās ilgstoši un laikā, kad kokos ir lapas, kā arī smagāk skarot valsts blīvāk apdzīvoto reģionu - Rīgu un Pierīgu.

Kaili koki stiprā vējā lūst daudz retāk nekā lapoti koki, un vēji Latvijā visbiežāk plosās vēlā rudenī, ziemā un agrā pavasarī, kad kokos nav lapu.

Turklāt vējš visbiežāk pūš no rietumiem vai dienvidrietumiem, ar lielāko spēku triecoties pāri Kurzemei, bet saudzējot Rīgas reģionu.

Pēdējā diennaktī vējš pūta no ziemeļrietumiem, bet 2016.gada 18.jūnijā - no dienvidiem.

Ziemeļrietumu vēja ietekmē ceturtdien Rīgā reģistrēts ne tikai stiprākais vējš valstī, bet arī lielākais ūdens līmeņa kāpums - vakarā ūdens līmenis jūras līcī un Daugavā pakāpās 115 centimetrus virs vidējā rādītāja.

Jau ziņots, ka stiprākās vēja brāzmas ceturtdien reģistrētas Rīgā - 23 m/s pilsētas centrā, 24 m/s Daugavgrīvā un 26 m/s Kundziņsalā. Arī Ventspils ostā ziemeļrietumu vējš brāzmās pastiprinājās līdz 25 m/s. Valsts lielākajā daļā vēja brāzmu spēks bija mazāks par 20 m/s.

Piektdien ziemeļrietumu vējš brāzmās pūtīs ar ātrumu līdz 10-16 m/s, vējainākā diena būs Rīgā un Latgalē. Pievakarē galvaspilsētā vēja ātrums brāzmās vairs nepārsniegs 10 m/s, prognozē sinoptiķi.

Atbilstoši Boforta skalai vētra ir vējš, kura vidējais ātrums - nevis ātrums brāzmās - uz sauszemes vai jūrā pārsniedz 20 metrus sekundē.

Vētra radījusi divus pārvades elektrolīniju bojājumus

Vētra, kas pagājušajā diennaktī šķērsoja Latviju, radījusi divus pārvades elektrolīniju bojājumus, bet nav radījusi traucējumi AS "Augstsprieguma tīkls" (AST) darbā un elektroenerģijas pārvades tīklā, informēja AST pārstāve Aija Ikstena.

Ceturtdien, 17.septembrī, Rīgā, pārvades līnijā no Imantas uz Daugavgrīvu iegāzās apse, kā arī neliels bojājums bija līnijā no Dobeles uz Jaunpili. Abi šie gadījumi neiespaidoja klientu apgādi ar elektroenerģiju, jo notika automātiska sistēmas pārslēgšanās uz rezervējošām līnijām.

AST valdes loceklis Imants Zviedris norādīja, ka ikgadējās rudens vētras ir pārbaudījumus gan pārvades tīklam, gan arī uzņēmuma speciālistiem. 

Viņš skaidroja, ka, izvērtējot meteoroloģiskas prognozes, spēcīgu vētru gadījumā AST mobilizē papildus resursus iespējamo avāriju novēršanai. "Pēdējā diennakts aizritēja salīdzinoši mierīgi un būtiski traucējumi pārvades tīklā netika konstatēti," pauda Zviedris.

Vienlaikus kompānijā norādīja, ka vētru laikā koki nereti tiek aizlauzti un tādējādi rodas potenciāls apdraudējums, tāpēc plānots apsekot gaisvada līnijas Rīgas reģionā, kur vētras postījumi bija vislielākie.

Rīgas pašvaldības īpašumiem vētra būtiskus postījumus nav nodarījusi

Rīgas pašvaldības īpašumiem vakardienas vētra būtiskus postījumus nav nodarījusi, informēja Rīgas domes Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītājs Uģis Vidauskis.

Viņš pastāstīja, ka vēl notiekot visu objektu apsekošana. Pēc sākotnējā izvērtējuma, visvairāk cietuši koki. Citu būtisku postījumu pašvaldības infrastruktūrai nav.

Apsekojot vakar applūdušo Lucavsalu, konstatēts, ka bērnu rotaļlaukums nav cietis. Jau to izveidojot un uzstādot konstrukcijas, bija ņemta vērā rotaļlaukuma atrašanās vieta, līdz ar to plūdi, rotaļlaukumu nav būtiski ietekmējuši. 

Vietām visā pilsētā ir nedaudz cietušas ceļazīmes, kas ir saliektas vai izgāztas. Ir sagriezti atsevišķi luksofori un saņemta informācija par vēja apgāztiem atkritumu konteineriem. Aptuveni piecām izglītības iestādēm ir nedaudz bojāti žogi. 

Atbildīgie dienesti steidz visus postījumus novērst un bojāto infrastruktūru salabot. Tāpat daudzviet tiek tīrītas lietus notekas, kurās sakrājušies lauztie zari un lapas.

BTA par vēja nodarītajiem postījumiem saņēmis apdrošināšanas atlīdzības pieteikumus vairāk nekā 100 000 eiro apmērā

Risku apdrošinātājs "BTA Baltic Insurance Company" (BTA) par pagājušajā diennaktī vēja nodarītajiem postījumiem saņēmis apdrošināšanas atlīdzības pieteikumus vairāk nekā 100 000 eiro apmērā, pavēstīja kompānijas pārstāvji.

Kompānijā informēja, ka piektdienas rītā ir pieteiktas 30 atlīdzību lietas, kuru kopējā summa pārsniedz 100 000 eiro. Visvairāk stiprajā vējā nodarīti zaudējumi automašīnām un nekustamajiem īpašumiem.

Pēc BTA pārstāvju skaidrotā, bojāti vairāki desmiti transportlīdzekļu, kuru īpašniekiem zaudējumus radījuši lielākoties vēja nogāzti koki un koku zari. Tostarp vienā gadījumā uz automašīnas uzkritis koks, kura stumbrs ir 60 centimetru diametrā, sabojājot lielu daļu no transportlīdzekļa, bet citā gadījumā automašīnai brauciena laikā uzkritis koks, bojājot tās priekšējo daļu. Cietušo šajā negadījumā nav.

Tāpat fiksēts negadījums, kad automašīna cietusi lielveikala stāvvietā, no veikala ratiņu novietnes atdaloties lielam plastmasas gabalam un uzkrītot uz automašīnas.

Pieteiktas arī vairākas atlīdzību lietas par stiprā vēja nodarītiem zaudējumiem nekustamajiem īpašumiem. Pārsvarā tie ir par vēja nogāztu koku bojātiem māju žogiem un jumtiem. Taču ir pieteikta arī atlīdzības lieta par bojātu mājokļa dekoratīvo apšuvumu, ko izraisījis vēja aizpūsts galds.

Pārsvarā atlīdzību lietas pieteiktas par negadījumiem Rīgā un Pierīgā, bet ir atsevišķi gadījumi arī Jelgavā, Salacgrīvā un Ogrē.

"Mēs vienmēr aicinām klientus izvērtēt automašīnu novietošanas vietas, ja sinoptiķi laika ziņās vēsta par spēcīga vēja tuvošanos. It īpaši tas ir šajā gada periodā, kad sākas pirmās vētras. Turklāt ierasts, ka Rīgā šādas vētras retāk nodara būtiskus postījumus, bet šis bija izņēmums vēja virziena dēļ. Prognozējam, ka šie ir tikai pirmie gadījumi un visas dienas garumā turpināsim saņemt vēl vairāk atlīdzību pieteikumus," pauda BTA Apdrošināšanas atlīdzību departamenta direktors Kārlis Liepiņš.

BTA lielākais akcionārs ir "Vienna Insurance Group".

"Sadales tīkls" novērsis apmēram 250 vēja radītus elektrotīkla bojājumus

 Elektroenerģijas sadales sistēmas operators AS "Sadales tīkls" ceturtdien, 17.septembrī, reģistrējis un novērsis apmēram 250 lielā vēja ietekmē radušos vidējā sprieguma un zemsprieguma elektrotīkla bojājumus, aģentūrai LETA pastāstīja uzņēmuma pārstāve Alīna Kozlovska.

Viņa norādīja, ka spēcīgais vējš, kas 17.septembrī Kurzemē un Vidzemē brāzmās sasniedza spēku 23 metri sekundē (m/s), bet piekrastes rajonos arī 28 m/s, lielus postījumus elektrotīklā nav radījis. Visas dienas garumā vēja ietekmē elektroapgādes traucējumi tika reģistrēti un iespējami operatīvi novērsti Rīgā, Pierīgas novados, kā arī Lubānas, Kuldīgas, Jelgavas un Bauskas novadā.

Elektroapgādes traucējumus pārsvarā izraisīja gaisvadu elektrolīnijās iegāzti koki un to zari, kā rezultātā tika sarauti gaisvadu elektrolīniju vadi, kā arī bojāti balsti.

"Sadales tīkla" izpilddirektors Sandis Jansons norādīja, ka visas dienas garumā uzņēmums sekoja līdzi situācijai elektroapgādē, nekavējoties sākot reģistrēto bojājumu lokalizēšanu, lai pēc iespējas ātrāk klientiem atjaunotu elektroapgādi.

Lielākais elektroapgādes pārtraukumu skaits vienlaikus tika reģistrēts ap pusdienlaiku Pierīgā, kad bez elektrības palika daži tūkstoši iedzīvotāju. "Pateicoties iepriekšējai sagatavotībai, traucējumi tika operatīvi novērsti. Šodien turpinām saņemt no klientiem ziņas par vētras radītājiem bojājumiem un darbs pie to novēršanas turpinās," pauda Jansons.

Arī piektdien brigādes strādā pie atsevišķu bojājumu novēršanas, tāpēc "Sadales tīkls" atgādina, ka nedrīkst tuvoties elektrolīnijām, ja tajās ir iekārušies koki vai zari, vai zemē redzams norauts elektrolīniju vads - tas var apdraudēt dzīvību. Redzot šādu bīstamu situāciju, nekavējoties jāinformē "Sadales tīkls", zvanot uz diennakts bezmaksas bojājumu pieteikšanas tālruni 8404, vai Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests, zvanot - 112.

Jau ziņots, ka stiprākās vēja brāzmas ceturtdien, 17.septembrī, reģistrētas Rīgā - 23 m/s pilsētas centrā, 24 m/s Daugavgrīvā un 26 m/s Kundziņsalā. Arī Ventspils ostā ziemeļrietumu vējš brāzmās pastiprinājās līdz 25 m/s. Valsts lielākajā daļā vēja brāzmu spēks bija mazāks par 20 m/s.

Atbilstoši Boforta skalai vētra ir vējš, kura vidējais ātrums - nevis ātrums brāzmās - uz sauszemes vai jūrā pārsniedz 20 m/s.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu