Vāc parakstus par jaunās paaudzes zāļu olnīcu vēža ārstēšanai iekļaušanu kompensējamo zāļu sarakstā (1)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: Kate Hliznitsova/Unsplash

Sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" sākta parakstu vākšana par jaunās paaudzes zāļu olnīcu vēža ārstēšanai iekļaušanu kompensējamo zāļu sarakstā.

Kā iniciatīvas pārstāvis norādīts Roberts Blumbergs. Viņš vēlas panākt, lai jaunās paaudzes zāļu olnīcu vēža ārstēšanai iekļaušanu kompensējamo zāļu sarakstā, tādējādi tās padarot pieejamas jaunu pacientu ārstēšanai.

Idejas pieteikumā apgalvots, ka no šā gada 1.jūlija olnīcu vēža pacientēm pieejamo efektīvo zāļu klāsts ir ievērojami sašaurināts un pacientu ārstēšanas iespējas ir būtiski pasliktinājušās. Eiropas Savienības valstīs pacientēm ir pieejamas arī jaunākās paaudzes zāles (mērķterapija pacientēm ar pozitīvu BRCA1/2 mutāciju), kas ir ļoti efektīvas un garantē augstu veselības ieguvumu, apgalvoja Blumbergs, piebilstot, ka

Latvijā olnīcu vēža pacientēm šīs zāles vairs nav pieejamas un "pacientes faktiski ir nonākušas diskriminētā stāvoklī".

"Tas nav pieņemami, tādēļ kompensējamo zāļu sarakstā steidzamā kārtā ir jāiekļauj šai pacientu grupai nepieciešamās jaunākās paaudzes mērķterapijas zāles," pausts iniciatīvā.

Blumbergs uzsvēra, ka saskaņā ar vadošo onkoloģijas speciālistu sniegto informāciju minētās zāles veselības ieguvuma ziņā esot ne tikai ievērojami efektīvākas, bet arī ērtāk lietojamas, būtiski palielinot pacientu dzīvildzi.

Idejas autors arī akcentēja, ka

ar olnīcu vēzi slimo daudzas jaunas sievietes, tādēļ valstij ir ekonomiski izdevīgi ieguldīt līdzekļus šo zāļu apmaksā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu