Covid-19 dēļ gripas sezona šogad varētu būt ļoti mērena (4)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Slimību profilakses un kontroles centru pēdējā ziņojumā vēstīts, ka higiēnas un piesardzības dēļ gripas sezona šogad varētu būt visai maiga.

Ziņojumā, kas publicēts 17. septembrī, pētnieki min, ka gripas aktivitāte ASV un citur pasaulē pašlaik ir “vēsturiski zema”. Kā arī dati par dienvidu puslodi, kur nupat kā beigusies ziema, liecina, ka tur praktiski nenorisinājās nekāda gripas cirkulācija.

Protams, kad runājam par gripu, nekas nav akmenī cirsts, īpaši tagad – pandēmijas laikā. Tieši tāpēc šoruden ir svarīgi vienlīdz rūpīgi sagatavoties gan gripai, gan Covid-19 un vakcinēties pret gripu.

Gripas aktivitāte pasaulē strauji samazinājās martā, kad sākās Covid-19 pandēmija. Cēlonis tam bija skolu slēgšana, pašizolācija, sociālā distancēšanās, sejas masku lietošana un roku higiēna.

Dienvidu puslodes rudenī un ziemā, kas ilgst no aprīļa līdz jūnijam, arī novērota ļoti mērena gripas aktivitāte. No 83 tūkstošiem cilvēku Austrālijā, Čīlē un Dienvidāfrikā, kas tika pārbaudīti, tikai 51 cilvēkam bija gripa. Salīdzinoši iepriekšējos gados no 178 tūkstošiem cilvēku gripa bija 24 tūkstošiem.

Šis atklājums liecina, ka “stratēģijas, kas sabiedrībā ieviestas, lai mazinātu Covid-19 izplatību, ir ievērojami mazinājušas gripas izplatību.”

Ja visas šīs stratēģijas tiks piekoptas arī rudenī un ziemā, gripas izplatība varētu saglabāties ļoti zema. Tomēr, ņemot vērā, ka cilvēki arvien vairāk neņem vērā ierobežojumus un pastiprinātu roku higiēnu, ir svarīgi rosināt cilvēkus vakcinēties pret gripu.

Pētījums arī liecina, ka nākotnē atbildīgās personas varēs izmantot Covid-19 pandēmijas laikā izstrādātās stratēģijas, lai mazinātu gripas izplatību.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu