Ziemele EST tiesneses amatā stāsies oktobrī

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ieva Leiniša/LETA

Aizejošā Satversmes tiesas (ST) priekšsēdētāja Ineta Ziemele darba pienākumus Eiropas Savienības tiesā (EST) sāks pildīt 6.oktobrī pēc svinīgā solījuma došanas, informēja tiesā.

Eiropas Savienības Padome 2.septembrī Ziemeli ievēlēja EST tiesneša amatā uz atlikušo bijušā EST tiesneša Egila Levita pilnvaru termiņu līdz 2024.gada 6.oktobrim.

Pēc 2.oktobra ST priekšsēdētājas pienākumus pildīs ST priekšsēdētājas vietniece Sanita Osipova. Atbilstoši ST likumam priekšsēdētāja vietnieks vajadzības gadījumā stājas priekšsēdētāja vietā un veic viņa amata pienākumus.

ST reglaments nosaka, ka trīs dienu laikā, kad tiesas priekšsēdētājs nolicis savas pilnvaras, vietnieks ar rīkojumu nosaka tās tiesas sēdes vietu un laiku, kurā notiks jauna tiesas priekšsēdētāja vēlēšanas.

Saeimai tagad nāksies lemt par jauna ST tiesneša iecelšanu, bet ST sastāvam iekšēji būs jāvēl jauns priekšsēdētājs.

ST likumā skaidrots, ka ST tiesnešus apstiprina Saeima. Trīs ST tiesnešus apstiprina pēc ne mazāk kā desmit Saeimas deputātu priekšlikuma, divus - pēc Ministru kabineta priekšlikuma un vēl divus - pēc Augstākās tiesas plēnuma priekšlikuma. Augstākās tiesas plēnums izraugās ST tiesneša amata kandidātus no Latvijas Republikas tiesnešu vidus.

Par ST tiesnesi var apstiprināt personu, kas ir Latvijas pilsonis, ar nevainojamu reputāciju, kura dienā, ka Saeimas Prezidijam iesniegts priekšlikums par ST tiesneša apstiprināšanu, ir sasniegusi 40 gadu vecumu.

Ziemele atkārtoti ST priekšsēdētājas amatā tika ievēlēta šī gada 6.maijā. Šo amatu viņa ieņem kopš 2017.gada 8.maija.

Turpretim Latvijas EST tiesneša vakance ir brīva kopš 2019.gada 17.jūnija, kad to pameta Egils Levits, kurš tika ievēlēts par Latvijas Valsts prezidentu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu