1% pasaules bagātāko cilvēku ir atbildīgi par 15% oglekļa dioksīda piesārņojuma (8)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Pēdējos 25 gados 1% pasaulē bagātāko cilvēku ir piesārņojuši atmosfēru ar siltumnīcefekta gāzēm divas reizes vairāk nekā nabadzīgākā cilvēku daļa.

Jaunā pētījumā noskaidrots, ka starp 1990. un 2015. gadu 10% pasaules bagātāko cilvēku ir atbildīgi par 52% siltumīcefekta gāzu emisiju. Savukārt 1% pasaules bagātāko cilvēku ir atbildīgi par 15% emisiju. Tas ir divas reizes vairāk, nekā atmosfēru ir piesārņojusi globālās populācijas nabadzīgākā daļa.

Pētījumā izanalizēts piesārņojuma lielums no dažādu ienākumu grupām 25 gadu periodā. Šajā laikā cilvēka radītais oglekļa dioksīda līmenis Zemes atmosfērā dubultojās.

“Turīgo cilvēku pārāk lielais patēriņš veicina klimata krīzi, tomēr beigās jācieš ir nabadzīgākiem cilvēkiem un jauniešiem. Tik liela nevienlīdzība ir valdību gadu desmitiem ilgā tiekšanās pēc nevienlīdzīgas un piesārņojošas ekonomiskās izaugsmes,” komentēja pētījuma autors Tims Gors.

Britu politiķe Kerolaina Lūkasa savukārt piebilda, ka šis pētījums parāda to, kā pasaules neaizsargātākos cilvēkus ietekmē sīkas minoritātes radītās klimata izmaiņas.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu