Narkotiku kontrabandistiem pandēmija nav šķērslis, ziņo ES aģentūra

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: SIPA/Scanpix

Kokaīna konfiskācija Eiropā rekordlielā apjomā ir indikācija tam, ka šī narkotiskā viela "vecajā kontinentā" ir pieejama plašāk nekā agrāk, turklāt maz kas liecina, ka koronavīrusa pandēmija narkotiku plūsmu būtu apturējusi, otrdien norādīja Eiropas Narkotiku un narkomānijas uzraudzības centrs (EMCDDA).

Eiropas Savienības (ES) struktūras ikgadējā ziņojumā arī norādīts, ka Eiropā konfiscēts liels heroīna daudzums, kā arī pieaudzis sintētisko narkotiku ražošanas apjoms.

Covid-19 uzliesmojuma apstākļos organizētās noziedzības grupējumi "ātri pielāgoja savu darbības modeli", lai saglabātu narkotiku kultivēšanu, kontrabandu un tirdzniecību.

"Pastāv bažas, ka inovatīvie narkotiku izplatīšanas modeļi līdzās pandēmijas ekonomiskajai ietekmei uz mazaizsargātajām kopienām radīs papildu izaicinājumus tiem, ko jau rada narkotiku bagātīgā piegāde," brīdināja EMCDDA.

Tas, ka pieaudzis pa jūras ceļu transportētā konfiscētā kokaīna, kaņepju sveķu un heroīna apjoms, rada pamatu bažām, ka organizētās noziedzības pārstāvji iefiltrējas legālajās piegādes ķēdēs, kuģu maršrutos un lielajās ostās.

Pieaugusi kokaīna tīrība, bet konfiscētā kokaīna apjoms 2018.gadā sasniedzis 181 tonnu, un tas ir visu laiku lielākais apjoms, par 40 tonnām pārsniedzot 2017.gada apjomu, teikts EMCDDA 2020.gada ziņojumā.

"Indikācijas liecina, ka kokaīna pieejamība Eiropas tirgū ir augsta, kā arī norāda uz zīmēm, ka tā pieejamība palielinājusies valstīs, kur tas agrāk nebija izplatīts," norāda EMCDDA. 

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu