Somijā aizliedz neonacistu organizāciju

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: Reuters/ScanPix

Somijas Augstākā tiesa otrdien atzinusi neonacistu organizāciju "Ziemeļu pretošanās kustība" par pretlikumīgu.

Tiesa secinājusi, ka šī organizācija nekvalificējas aizsardzībai, ko sniedz tiesības uz vārda un pulcēšanās brīvību, jo tā ļaunprātīgi izmanto šīs tiesības.

Tiesas lēmums ir saistīts ar Somijas policijas 2017.gada prasību aizliegt "Ziemeļu pretošanās kustības" Somijas atzaru.

Policija apgalvoja, ka organizācijas aktivitātes ir pretrunā ar likumu, un norādīja, ka organizācija cita starpā izplata naidīgu retoriku pret imigrantiem, seksuālajām minoritātēm un ebrejiem.

"Ziemeļu pretošanās kustība", kas sevi pozicionē kā "revolucionāru nacionāli sociālistisku" organizāciju, apstrīdēja policijas prasību un apgalvoja, ka to aizsargā tiesības uz vārda brīvību un pulcēšanās brīvību, ziņo raidorganizācija YLE.

Augstākā tiesa nostājās policijas pusē un nolēma, ka organizācija ir pretlikumīga.

"Mēs domājam, ka tiesas lēmums ir skaidrs vēstījums, ka organizācijām, kas ir vardarbīgas un lieto rasistisku retoriku vai citos veidos pārkāpj cilvēka cieņu, nav vietas Somijas sabiedrībā," paziņoja policijas pārstāvis.

Pēc apgabala tiesas lēmuma, ko apstiprināja apelācijas tiesa, "Ziemeļu pretošanās kustībai" kopš 2018.gada bija piemērots pagaidu aizliegums, bet policija uzskata, ka grupas biedri mēģinājuši atsākt savas aktivitātes zem citas organizācijas nosaukuma.

"Ziemeļu pretošanās kustība" tika nodibināta 1997.gadā Zviedrijā ar nosaukumu "Zviedru pretošanās kustība". Vēlākos gados organizācijai izveidojās atzari citās ziemeļvalstīs un tie tika apvienoti zem "Ziemeļu pretošanās kustības" nosaukuma.

Organizācija rīko protestus un veido medijus, kas kritizē imigrantus, bet ir saistīta arī ar vardarbīgiem incidentiem.

2016.gadā kāds 28 gadus vecs vīrietis nomira pēc "Ziemeļu pretošanās kustības" locekļu uzbrukuma Helsinkos.

Organizācija "Expo", kas uzrauga labējo ekstrēmistu grupu darbību, vēsta, ka vairāki "Ziemeļu pretošanās kustības" locekļi notiesāti arī par spridzināšanām Gēteborgā 2016.gadā un 2017.gadā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu