RAKUS joprojām nav izdevies palaist ķīmijpreparātu sagatavošanas robotus (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Zane Bitere/LETA

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīca (RAKUS) ir iegādājusies ķīmijterapijai nepieciešamo preparātu sagatavošanas robotus, tomēr, saskaroties ar problēmām no piegādātāju puses, ārstniecības iestāde joprojām ir iesaistīta smagās sarunās, cenšoties iespējami ātri nodrošināt iekārtu funkcionēšanu, Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas sēdē atklāja slimnīcas valdes priekšsēdētājs Imants Paeglītis.

Patlaban visas telpas, kas nepieciešamas robotu funkcionēšanai, ir izremontētas un pašas iekārtas ir uzstādītas, tomēr, pēc slimnīcas vadītāja sacītā, problēma ir ar programmatūru, kurai būtu jānodrošina, ka ārsts no savas darbavietas var attālināti pieteikt preparātu sagatavošanu. Proti, caur šo programmatūru ārsta ievadītais paziņojums nonāktu līdz robotam, savukārt tas iekļautu preparātu sagatavošanas listē.

Pirmā šīs programmatūras testēšana notika februāra beigās, un tā bija neveiksmīga. Izrietot no šī, slimnīca nosūtīja vairākus desmitus pretenziju piegādātajam, kuri savukārt atbildē sniedza izklāstu par to, kāpēc viņi nepiekrīt pretenzijām.

Parādoties Covid-19 pandēmijai, speciālisti no Spānijas, kam bija jāveic atkārtotais tests, nevarēja ierasties. Šajā laika posmā, kā atzīmēja Paeglītis, ārstniecības iestāde ir darījusi visu, lai iespējami ātri virzītu šo jautājumu. Rezultātā ir panākta vienošanās, ka jau oktobra sākumā speciālisti no Spānijas ieradīsies, lai veiktu testēšanu.

Veselības ministrijas parlamentārais sekretārs Ilmārs Dūritis (AP) šajā sakarā norādīja, ka galvenā problēma ir piegādātājs. "Faktiski [stacionārs] "Gaiļezers" ir kā ķīlnieki, bet es saprotu, ka tā gaisma tuneļa galā ir," skaidroja deputāts.

Komisijas deputāte Anda Čakša un Andrejs Klementjevs (S) pauda bažas par izveidojušos situāciju. Turklāt Klementjevs uzsvēra, ka ir nepieciešams šo jautājumu nokārtot, jo nauda ir ieguldīta, bet pašas iekārtas netiek izmantotas. "Mēs kooperatīvi turamies kopā ar jums [koalīciju] un ministriju, bet cik ilgi mēs tā varam?" retoriski vaicāja deputāts.

Austrumu slimnīcā ārstējas aptuveni 75% no visiem onkoloģiskajiem pacientiem Latvijā. No kopējā Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas pacientu skaita - onkoloģisko pacientu īpatsvars ir tuvu 30%. Austrumu slimnīca ir lielākā ārstniecības iestāde valstī.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu