Ijabs ievēlēts par Eiroparlamenta īpašās komitejas Vēža uzveikšanai priekšsēdētāja vietnieku (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ivars Ijabs
Ivars Ijabs Foto: TVNET

Šodien Eiropas Parlamenta (EP) īpašās komitejas Vēža uzveikšanai pirmajā sēdē deputāts Ivars Ijabs (AP) tika ievēlēts par komitejas priekšsēdētāja vietnieku, informēja EP deputāta pārstāve Dace Bargā.

Komitejas uzdevums ir veicināt vēža pētniecību, klīnisko izpēti, profilaksi un ārstēšanu, pretvēža zāļu pieejamību, formulēt prioritātes un izvērtēt konkrētas iespējamas Eiropas Savienības (ES) līmeņa rīcības vēža apkarošanas jomā, skaidro Bargā.

ES jau ilgstoši ir strādājusi, lai mazinātu saslimstību ar vēzi, piemēram, ir pieņemti svarīgi ES likumi par tabaku un arodveselību, pārtikas nekaitīgumu un vides piesārņojuma novēršanu, norāda Ijaba pārstāve. Eiropas Komisijas priekšsēdētāja Urzula fon der Leiena ir apņēmusies ieviest jaunu Eiropas Vēža uzveikšanas plānu, kas aptvers visu slimības ciklu no profilakses un agrīnas diagnostikas līdz ārstēšanai, kā arī pievērsīs uzmanību pacientu un vēzi pārcietušo cilvēku dzīves kvalitātei.

Paredzēts, ka Ijabs strādās pie tā, lai veicinātu vēža pētniecību un mazinātu plaisu vēža novēršanā un ārstēšanā starp ES turīgākajām un trūcīgākajām valstīm.

"Zinātnieki uzskata, ka pašlaik gandrīz puse vēža gadījumu ir novēršami. Ir vajadzīgas lielākas Eiropas investīcijas vēža zinātnē, datu apstrādē un klīniskos pētījumos jaunām zālēm. Tieši tāpēc ES jaunajā pētniecības programmā "Horizon Europe" vēža uzveikšana būs viena pētnieku misijām. Vēzi izraisa sarežģīta faktoru kombinācija, tomēr, izmainot vides un ķīmijas ietekmes, mazinot kaitīgus ieradumus un veicot profilaksi, cilvēku saslimstību ar vēzi var krasi samazināt. Arī šo ikdienas cīņu ar vēzi var aktīvāk veicināt gan Eiropas, gan valstu līmenī," uzsver EP deputāts.

ES katru gadu vēzis tiek diagnosticēts 3,5 miljoniem cilvēku un ik gadu 1,3 miljoni cilvēku no šīs slimības mirst. Ar vēzi kādā dzīves posmā saskaras 40% no Eiropas iedzīvotājiem un tas ir otrs izplatītākais nāves cēlonis. Latvijā ik gadus vēzis aiznes 6000 cilvēku dzīvības, bet saslimstības līmenis Latvijā ir augstāks nekā vidēji ES, norāda Ijaba pārstāve.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu