NATO cildina progresu Grieķijas-Turcijas sarunās (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Zheng Huansong via www.imago-images.de/imago images/Xinhua

Grieķijas un Turcijas militārajās sarunās, kas notiek centienos izvairīties no sadursmēm Vidusjūras austrumdaļā, kur šobrīd izvērsies strīds par enerģijas resursiem, panākts "labs progress", trešdien apliecināja NATO.

Grieķijas un Turcijas militārajām amatpersonām NATO galvenajā mītnē bijušas sešas sanāksmes, lai vienotos par mehānismu, kā izvairīties no nejaušām sadursmēm gaisā vai jūrā, sacīja NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs.

"Šīs sanāksmes turpinās, un ir panākts labs progress," pēc sarunām Briselē ar Spānijas premjerministru Pedro Sančesu sacīja Stoltenbergs.

"Šīs ir tehniskas militārās sarunas. Tās notiek papildus diplomātiskajiem centieniem Vācijas vadībā, lai atrisinātu pamatstrīdu," norādīja alianses vadītājs.

Pēdējo mēnešu laikā konfrontācija saistībā ar gāzes izpētes darbiem izraisījusi dramatisku spriedzes palielināšanos. Abas NATO dalībvalstis vienlaikus sarīkojušas militāros manevrus, vairojoties bažām par konflikta izraisīšanos, iespējams, negadījuma pēc.

Tomēr šonedēļ strīdus pušu tonis kļuvis iecietīgāks, bet Atēnas un Ankara otrdien vienojās sākt ievadsarunas centienos domstarpības atrisināt.

Stoltenbergs pozitīvi novērtēja notikumu virzību, bet Sančess to raksturoja kā "būtisku soli pareizajā virzienā".

Eiropas Savienība nostājusies Grieķijas un Kipras pusē - arī Nikosijai izraisījies konflikts ar Ankaru - un draudējusi noteikt sankcijas, ja Turcija nebeigs sūtīt izpētes kuģus kopā ar karakuģiem strīdus teritorijās.

ES līderi runās par krīzi, jaunnedēļ Briselē samitā tiekoties dalībvalstu līderiem.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu