Viņķele: inficēto skaits, visticamāk, nākamo nedēļu laikā augs (42)

CopyLinkedIn Draugiem X
Veselības ministre Ilze Viņķele
Veselības ministre Ilze Viņķele Foto: Paula Čurkste/LETA

Vērojot Eiropas un Baltijas valstu tendences, Covid-19 inficēto cilvēku skaits Latvijā tuvākajās nedēļās, visticamāk, augs, taču ir svarīgi nepieļaut strauju pieaugumu, Latvijas Televīzijas raidījumam "Šodienas jautājums" pauda veselības ministre Ilze Viņķele. 

Ministre norādīja, ka attiecībā uz ierobežojumiem "varam tikt cauri", ja visi kopīgi godprātīgi ievērosim dažus noteikumus, kā pirmo minot to, ka iesnu un klepus gadījumā ir svarīgi palikt mājās un nedoties uz darbu. 

Viņķele aicina, kur vien tas iespējams, strādāt attālināti, piemetinot, ka ministrija aicina izmantot Covid-19 testēšanas iespējas. Tāpat iespējams noorganizēt izbraukumus, kad uz darbavietu ierodas testēšanas vienība un Covid-19 tests tiek veikts visam kolektīvam.

Veselības ministrija sadarbībā ar atbildīgajām iestādēm strādā pie testu jaudas palielināšanas; pagaidām Latvijā vidēji dienā tiek veikti ap 2000-2500 testu. 

Attiecībā uz skolām pulcēšanās ierobežojumi pagaidām netiek plānoti: ja kādā no klasēm konstatēta inficēšanās ar koronavīrusu, tad izolēta tiek visa klase un mācības norit attālināti.

Iepriekš izskanējis: ja inficēto skaits pārsniedz 3% no testēto skaita, tad uzskatāms, ka infekcija valstī izplatās nekontrolēti. Taču Viņķele uzsvēra, ka svarīgi katru inficēšanās skaita pieaugumu vērtēt atsevišķi, lai nav tā, "ka dēļ saslimšanas vienā uzņēmumā jāievieš ierobežojumi visā valstī."

Ja tomēr būtu nepieciešams atjaunot ierobežojumus, tad pirmām kārtām tiktu mazināts pulcēšanos skaits; tāpat ierobežojumi skartu izklaides vietas. 

Atbildot uz jautājumu, kāpēc desmit dienu pašizolāciju nevar aizstāt ar Covid-19 testu, Viņķele skaidro, ka tas nav efektīvi. "Ir bijuši gadījumi, ka cilvēks atgriežas no ārzemēm, veic testu, kas ir negatīvs, bet vēlāk parādās simptomi, un, veicot atkārtotu testu, rezultāts ir pozitīvs," tā Viņķele. 

Noslēgumā ministre piebilda, ka ir pagājis jau pusgads kopš Latvija sāka cīņu ar pandēmiju, un līdzšinējā stratēģija, kas iekļauj rūpīgu ieklausīšanos epidemiologu teiktajā, bijusi veiksmīga un tiks turpināta.

Visu raidījumu iespējams noskatīties šeit.

Komentāri (42)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu