Dumpis par Latvijas cīņu ar pandēmiju: veiksmes stāsts ir ļoti trausls (6)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Uga Dumpis
Uga Dumpis Foto: Ieva Makare/LETA

Latvijas veiksmes stāsts Covid-19 apkarošanā ir ļoti trausls, un panākumi var radīt ilūziju, ka pandēmija nav nekas nopietns, intervijā žurnālā "SestDiena" brīdina valsts galvenais infektologs Uga Dumpis.

Viņš pauž bažas par cilvēku entuziasmu ceļot un glābt tūrisma nozari. "Industrijas Latvijā strādā, un tagad jābūt ļoti uzmanīgiem attiecībā uz asu kustību veikšanu. Reti kurai valstij ir gājis tik labi kā mums. Lai kā cilvēkiem liktos, ka mums ir slikti, skaitļi rāda ko citu," skaidro eksperts.

Tomēr, pēc Dumpja paustā, Latvijas pozitīvajai statistikai Covid-19 apkarošanā ir arī problemātiskā puse.

"Jo mazāk ir šo gadījumu, jo man ir grūtāk, man saka: "Kāpēc tu visus baidi? Nekā nebija." Arvien skaļāki paliek tie, kas apgalvo: "Mēs jau teicām, ka nekā nav.""

Komentējot citviet pasaulē sarīkotās demonstrācijas pret Covid-19 dēļ noteiktajiem ierobežojumiem, infektologs atgādina, ka juku laikos, karos un līdzīgās krīžu situācijās māņi un mīti vienmēr ir izplatījušies, un ir cilvēki, kuri labprāt to veicina.

"Apbrīnojami liels procents cilvēku tic visa veida konspirācijas teorijām. Gan par Bilu Geitsu, gan par vakcīnām, gan par to, ka šis vīruss ir izdomāts.

Tas nav nekas jauns, jau Albēra Kamī romānā Mēris var lasīt par šādu baumu un pieņēmumu izplatīšanos," norāda eksperts.

Intervijā "SestDienai" viņš pauž pilnīgu pārliecību, ka jaunais koronavīruss ir radies Ķīnā no sikspārņiem. "Mēs vēl nezinām, vai ir bijis starpsaimnieks, cits dzīvnieks, bet par to, ka tas ir sikspārņu vīruss, šaubu nav."

Dumpis arī piebilst, ka vīrusi, ar kuriem saskaras cilvēki, nemitīgi nāk no dzīvnieku pasaules, jo pārapdzīvotības dēļ "cilvēki iet iekšā dzīvnieku teritorijās". "Jo pārapdzīvotāka būs pasaule, jo vairāk mēs iesim dzīvnieku teritorijās, jo vairāk izcirtīsim mežus, jo vairāk būs šo ekspozīciju. Visas lielās infekcijas ir no dzīvniekiem, HIV ieskaitot," atgādina ārsts.

Oktobrī būs skaidrs, vai vakcīna pret Covid-19 ir iespējama

Pastāv liela iespēja, ka zinātniekiem izdosies radīt vakcīnu pret Covid-19, bet skaidrība par to sagaidāma oktobrī, intervijā žurnālam "SestDiena" stāsta valsts galvenais infektologs Uga Dumpis.

Viņš skaidro, ka jaunais koronavīruss nav tik mainīgs kā HIV vai C hepatīta vīruss, vai gripa, līdz ar to teorētiskais pamats gaidītās vakcīnas radīšanai ir liels.

Tomēr grūti esot prognozēt, cik efektīva būs vakcīna un cik ilgi tā darbosies, ja to izdosies izstrādāt. "Daudz kas nav skaidrs, bet teorētiskais pamats šīs vakcīnas radīšanai ir liels," uzsver infektologs.

Lūgts komentēt Krievijas prezidenta Vladimira Putina paziņojumu, ka kaimiņzemē vakcīna pret Covid-19 jau ir radīta, Dumpis atzīst, ka Krievija var radīt vakcīnu, bet, kamēr tai nav pabeigti trešās fāzes pētījumi, kas veikti ar 20 000 cilvēku, tikmēr "nevaram pateikt, vai tā ir vakcīna vai nav".

Jautāts, vai pastāv iespēja, ka Ziemassvētkos vakcīnu varēs palikt zem eglītes, Dumpis atbild noliedzoši. "Tā gan noteikti nebūs. Varbūt ķīniešiem tas notiks tik ātri, bet mums noteikti ne."

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu