Turkmenistāna groza konstitūciju; aizdomas, ka diktators gatavo varas mantinieku (1)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Turkmenistānas diktators Gurbanguli Berdimuhamedovs
Turkmenistānas diktators Gurbanguli Berdimuhamedovs Foto: IGOR SASIN/AFP

Turkmenistānas diktators piektdien apstiprinājis izmaiņas konstitūcijā, kas cita starpā paredz potenciāli ietekmīga jauna amata izveidošanu, raisot baumas, ka viņš grasās nodot varu dēlam.

Gurbanguli Berdimuhamedovs parakstījis izmaiņas, paredzot parlamenta augšpalātas izveidi.

Tās vadītājs kļūs par pagaidu prezidentu, ja valsts galva nebūs spējīgs veikt pienākumus, vēsta oficiālā ziņu aģentūra.

Atbilstoši izplatītam viedoklim vislielākās izredzes tikt pie senāta priekšsēdētāja amata ir prezidenta dēlam Serdaram, ar ko tiktu sagatavots ceļš varas mantošanai pa ģimenes līniju.

Berdimuhamedovs solījis, ka jaunās likumdošanas normas "pacels demokrātisko institūciju kvalitatīvi jaunā līmenī" un ka likumdevēji restrukturētajā parlamentā tiks ievēlēti nākamgad, kad izmaiņas būs stājušās spēkā.

Vairums analītiķu "likmes liek uz to, ka pie amata galu galā tiks Serdars", sacīja domnīcas "Chatham House" Krievijas un Eirāzijas programmas līdzstrādniece Anete Bora, norādot, ka līdera dēla augšupeja valdības hierarhijā bijusi ārkārtīgi strauja.

Pētniece noraidīja pieņēmumu, ka restrukturizācija varētu mainīt veidu, kā autoritāra valsts tiek pārvaldīta, ņemot vērā, ka parlaments ir nesatricināmi lojāls Berdimuhamedovam.

Serdars Berdimuhamedovs šobrīd ir gan rūpniecības un būvniecības ministrs, gan parlamenta deputāts un nacionālās kinoloģiskās apvienības priekšsēdētājs.

Prezidentam valstī nav nekādas opozīcijas. Mediji līdera tēlu veido, cita starpā atspoguļojot viņa privātos hobijus, bet galvaspilsētā uzstādīts milzīgs zelta piemineklis ar līderi zirga mugurā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu