Atsaka reģistrēt jaundzimušā vārdu "Mya"; māte sašutusi (26)

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Freepik

Jaunā māmiņa Anna vēl pirms bērna piedzimšanas laikus izdomā vārdu, kādu piešķirs ilgi gaidītajai meitiņai. Vārdu veido trīs burti – M, Y un A. Viens no tiem gan nav gan atrodams latviešu alfabētā. Un te nu sākas problēmas!

"Dzīvojam brīvā valstī, kurā brīvi varam izvēlēties saviem jaundzimušajiem vārdu, kādu vien vēlamies. Nesen es piedzemdēju meitu. Meitai izvēlējāmies vārdu Mya ar Y burtiņu.

Aizejot uz dzimtsarakstu nodaļu, saskārāmies ar problēmu, ka nevaram reģistrēt mūsu meitu ar šādu vārdu," telefona intervijā TV3 raidījumam "Bez Tabu" saka Anna.

Mamma ir pārliecināta, ka no latīņu alfabēta aizgūtais burts Y nerada nekādas problēmas ar to, kā jāizrunā meitas vārds.

"Pēc būtības mums valsts valodas likums nosaka, ka dokumentos mēs lietojam valsts valodu. Secīgi tas paredz arī to, ka mēs lietojam tikai latviešu valodas alfabēta burtus un arī latviešu valodas pareizrakstības likumus.

Šo vārdu un uzvārdu lieto arī citi sabiedrības locekļi.

Lai nerastos iespēja kā citādi interpretēt vai kropļot vai pārveidot to, ir šie noteikumi, kas attiecas uz visiem  gadījumiem,"

stāsta TM dzimtsarakstu departamenta direktore Solvita Saukuma-Laimere.

Plašāk skatieties augstāk pievienotajā sižetā.

Komentāri (26)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu