Svetlana Aleksijeviča devusies uz Vāciju (5)

Papildināts
TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Baltkrievijas opozīcijas Koordinācijas padomes locekle, Nobela prēmijas laureāte literatūrā Svetlana Aleksijeviča devusies uz Vāciju, Baltkrievijas medijam “Tut.by” pavēstījusi viņas palīdze Tatjana Tjurina. 

Kā uzsvēra Tjurina, Aleksijevičas aizbraukšana gan neesot saistīta ar krimināllietu, ko Baltkrievijas varas iestādes ierosināja saistībā ar Koordinācijas padomes izveidošanu. 

“Aleksijeviča aizbrauca savas privātajās un literatūras darīšanās,” uzsvēra rakstnieces palīdze, piebilstot, ka neesot pamata runāt par Aleksijevičas emigrēšanu no Baltkrievijas. 

"Kāpēc gan Aleksijevičai būtu jābrauc prom no savas valsts pavisam? Nekā tamlīdzīga, viņa ir aizlidojusi savās privātās darīšanās. Viņai ir ieplānotas tikšanās, grāmatu gadatirgus Zviedrijā, Sicīlijā viņai pasniegs balvu," pirmdien rakstnieces palīdze apliecināja portālam "tut.by".

"Tā ir viņas normālā dzīve, viņa vienkārši nevarēja aizbraukt pašsajūtas dēļ. Kad viņa atgriezīsies? Viss ir atkarīgs no tā, kā šeit attīstīsies notikumi un kāda būs viņas pašsajūta," viņa paskaidroja.

Ziņu aģentūrai AFP Aleksijevičas paziņa Marija Voitešonoka sacīja, ka rakstniece devusies uz Vāciju, lai saņemtu iepriekš plānotus ārstnieciskus pakalpojumus.

"Viņa atgriezīsies Baltkrievijā mēneša laikā. Viņa nepārtrauc aktivitātes kā Koordinācijas padomes locekle," skaidroja Voitešonoka.

Augusta beigās Aleksijeviča kā lieciniece tika izsaukta uz nopratināšanu Baltkrievijas Izmeklēšanas komitejā krimināllietā par Koordinācijas padomes izveidošanu, taču atteicās sniegt liecības. 

Aleksijeviča bija pēdējā no Koordinācijas padomes prezidija locekļiem, kas bija palikusi Baltkrievijā vai brīvībā. Pārējie seši prezidija locekļi pēc padomes izveides tika aizturēti, bija spiesti aizbraukt vai tika izvesti no valsts piespiedu kārtā. 

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu