Kādā saldētavā jau 60 gadu glabājas Ričarda Niksona aizkostā sviestmaize (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Niksons kampaņas laikā 1968. gadā, Filadelfijas štatā
Niksons kampaņas laikā 1968. gadā, Filadelfijas štatā Foto: Wikimedia Commons

Stīvs Džens pamanījās piesavināties Ričarda Niksona aizkosto sviestmaizi, vēl pirms cilvēks spēra kāju uz Mēness, un viņam tā ir joprojām.

Kādam vīram ASV šī nedēļa ir ļoti īpaša, proti, aprit apaļi sešdesmit gadi, kopš viņš savā īpašumā ieguva kaut ko neaprakstāmi vērtīgu – toreizējā ASV viceprezidenta Ričarda Niksona aizkosto sviestmaizi. Šo nenovērtējamo relikviju viņš ir spējis saglabāt līdz pat šodienai.

Kā rakstīts izdevumā “The New York Post”, Stīvs Džens bija 14 gadu vecs, kad 1960. gada kampaņas ietvaros pilsētā ieradās Ričards Niksons. Toreiz viņš vēl bija ASV viceprezidents un bija ieradies Džena dzimtajā pilsētā Salivanā teikt runu.

Pirms Niksons kāpa uz skatuves, lai izteiktu solījumus par spožo nākotni, viņam tika pasniegtas bifeļa gaļas barbekjū sviestmaizes. Dženam par laimi un lielu prieku Niksons sviestmaizi paspēja tikai aizkost.

VIDEO: STĪVS DŽENS STĀSTA PAR NIKSONA AIZKOSTO SVIESTMAIZI

“Kad Niksons bija aizgājis, es paskatījos uz piknika galdu. Tur neviena nebija, un uz galda papīra šķīvī joprojām stāvēja aizkostā sviestmaize. Ja neviens to negrasās paņemt, to paņemšu es,” atcerējās Džens.

Laikraksts “The Herald & Review” raksta, ka Džens šo zādzību atceras līdz pēdējiem sīkumiem. Viņam par laimi, viņš kā skauts bija norīkots apsargāt nākamo prezidentu maltītes laikā, tāpēc atradās tik tuvu Niksonam. Viņš pat atceras, ko Niksons teicis par maltīti.

“Viņš nokoda dažus kumosus un teica, cik garšīga un laba ir sviestmaize,” stāstīja Džens.

Sagrābis vērtīgo laupījumu, 14 gadu vecais zēns ar velosipēdu steidzās mājup, lai priecīgo vēsti pastāstītu savai mammai.

“Es ieskrēju pa durvīm un teicu: “Māmiņ, es dabūju sviestmaizi, kuru Niksons tikai aizkoda.” Viņa bija pārsteigta un teica: “Un ko tu gribi, lai es ar to daru?” Tāpēc es teicu: “Sasaldē to”,” atmiņās gremdējās Džens.

Tagad 74 gadus vecais vīrs atceras, ka viņa māte savā “bezgalīgajā gudrībā” maigi izsmēja viņu, tomēr ietina sviestmaizi plastmasas maisiņā un ielika to ābolu sulas burciņā. Saldētavā tā glabājās gadiem ilgi, un arī vēlāk Dženam izdevās relikviju saglabāt.

VIDEO: STĪVS DŽENS VIESOJAS PIE DŽIMIJA KĀRSONA

Džens šo vēsturisko objektu un tā iegūšanu aprakstīja grāmatā “Sviestmaize, kas izmainīja manu dzīvi” (The Sandwich That Changed My Life), piesaistot pārsteidzoši plašu sabiedrības uzmanību. 1988. gadā, piemēram, viņš pat viesojās slavenajā Džonija Kārsona šovā “The Tonight Show”.

Kārsons pat Dženam uz papīra šķīvja pasniedza paša un otra viesa Stīva Mārtina aizkostu sviestmaizi. Tiesa, nav skaidrs, vai arī šīs aizkostās sviestmaizes piedzīvo tik rūpīgu glabāšanu.

“Cik vien ilgi es dzīvošu, šī sviestmaize glabāsies manā saldētavā, konteinerā, uz kura rakstīts “saglabāt, neizmest”,” teica Džens.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu