Lietuvas prezidents grib Baltkrievijas jautājumu apspriest nākamajā Eiropadomes sanāksmē (4)

TVNET/LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lietuvas prezidents Gitans Nausēda.
Lietuvas prezidents Gitans Nausēda. Foto: Ieva Leiniša/LETA

Baltkrievijas jautājums jāapspriež jau tuvākajā Eiropadomes sanāksmē, kas paredzēta ceturtdien un piektdien, un Eiropas Savienībai (ES), neatpaliekot no citām valstīm, jānosaka sankcijas pret Minsku, norādījis Lietuvas prezidents Gitans Nausēda, kas šīs sanāksmes darba kārtību trešdien pārrunājis telefonsarunā ar Eiropadomes priekšsēdētāju Šarlu Mišelu.

"Eiropas un pasaules valstis cita pēc citas nosaka sankcijas pret Baltkrieviju, un Eiropas Savienībai jāparāda stingra griba un nekavējoties jāaktivizē sankcijas, sarakstā iekļaujot arī Aleksandru Lukašenko," viņš uzsvēris paziņojumā presei.

Nausēda aicinājis Mišelu iekļaut sanāksmes darba kārtībā Baltkrievijas situācijas apspriešanu, tās nobeigumā pasludināt galīgos secinājumus un pievērsties arī citiem svarīgiem ārpolitikas jautājumiem, tai skaitā Krievijas opozīcijas līdera Alekseja Navaļnija saindēšanas lietai.

Lietuvas prezidents atgādinājis Eiropadomes priekšsēdētājam arī jautājumu par Baltkrievijā netālu no Lietuvas robežas uzcelto Astravjecas atomelektrostaciju (AES), aicinot ES dalībvalstu vadītājus to apspriest līdz 7.novembrim, kad Baltkrievija plāno šo spēkstaciju iedarbināt.

Telefonsarunā pārrunātas arī ES attiecības ar Ķīnu, konflikts Vidusjūrā un Navaļnija lieta, norāda Lietuvas prezidenta birojs.

Baltkrievijā jau ilgāk par pusotru mēnesi turpinās iedzīvotāju protesti pret prezidenta vēlēšanu viltošanu. Protestu gaitā aizturēti vairāki tūkstoši cilvēku vēl vairāki simti ievainoti.

Saskaņā ar oficiālajiem rezultātiem Baltkrievijas prezidenta vēlēšanās 9.augustā līdzšinējais valsts galva Aleksandrs Lukašenko ieguvis 80,1% balsu, bet opozīcijas kandidāte Svetlana Tihanovska - 10,1%, taču opozīcija uzskata, ka vēlēšanu rezultāti ir viltoti un vēlēšanās pārliecinoši uzvarējusi Tihanovska.

Vēlēšanu rezultātus atteikusies atzīt arī Eiropas Savienība un citas rietumvalstis.

Jau ziņots, ka Baltijas valstis pagājušajā nedēļā publiskoja savu "melno sarakstu" ar aptuveni 100 personām, kas ir atbildīgas par vardarbību Baltkrievijā, bet šonedēļ sankcijas pret Aleksandru Lukašenko, viņa dēlu un vairākām augstām Minskas režīma amatpersonām noteica Lielbritānija un Kanāda.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu