Esi uzmanīgs! Krāpnieki kļūst aizvien aktīvāki un izmanīgāki

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs foto.
Ilustratīvs foto. Foto: Unsplash

Informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcija Latvijā "Cert.lv" aicina iedzīvotājus būt modriem un uzmanīties no krāpnieku aktivitātēm, kas saistīti ar dažādiem norēķiniem, pastāstīja "Cert.lv" pārstāve Līga Besere.

Viņa norādīja, ka "Cert.lv" eksperti pēdējo dienu laikā novērojuši krāpnieku aktivitātes pieaugumu, kuri zvana banku klientiem un izliekas par bankas vai autentifikācijas platformas "Smart-ID" darbiniekiem. Parasti krāpnieki sazinās krievu, bet dažos gadījumos arī latviešu valodā, lūdzot nosaukt klientu norēķinu karšu datus, internetbankas datus - lietotāja numuru un paroli - vai "Smart-ID" kodus.

"Cert.lv" atgādina, ka ar "Smart-ID" vai kodu kalkulatoru apstiprina tikai tās darbības, kuras lietotājs ierosinājis, piemēram, pievienojies internetbankai, veic maksājumus, reģistrē jaunā ierīcē mobilo lietotni.

Kā skaidroja "Cert.lv" eksperti, krāpnieki nereti sūta arī viltus e-pastus un SMS, ievietojot aizdomīgas saites, kuras aizved uz ļaundaru mājaslapām. Institūcija uzsvēra, ka banka nekad nesūta interneta saites SMS veidā. Pirms spiest uz saites, iedzīvotājiem jāpārliecinās par mājaslapas nosaukumu jeb vietnes adresi, vai tā ir korekta, netrūkst simbolu vai nav kāds lieks, kādā domēnā tā reģistrēta.

Ja cilvēks vēlas pārliecināties par bankas piedāvājumu vai rodas šaubas, noteikti sazinās ar banku, zvanot uz bankas mājaslapā norādīto telefona numuru.

Savukārt, ja cilvēkam tomēr nācies kļūt par krāpšanas upuri, nekavējoties nepieciešams ziņot par to policijai un bankai. Bankas aicina, ja iedzīvotājs redz nepazīstamus vai aizdomīgus darījumus savā bankas kontā kaut viena centa apmērā, jābloķē karte un nekavējoties jāsazinās ar banku, jo, iepērkoties internetā, mēdz gadīties dažādas situācijas, piemēram, pats internetveikals nonācis garnadžu rokās.

"Cert.lv" ir Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas institūta struktūrvienība, kuras uzdevumi ir uzturēt vienotu elektroniskās informācijas telpā notiekošo darbību atainojumu, sniegt atbalstu informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanā vai koordinēt to novēršanu Latvijas IP adrešu apgabalos un ".lv" domēna vārdu zonā. Kopš 2018.gada "Cert.lv" ir atbildīga par projekta "Latvijas kiberdrošības spēju uzlabošana" īstenošanu Latvijā. Projekts tiek līdzfinansēts no Eiropas Savienības Eiropas infrastruktūras savienošanas instrumenta.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu