Miris pirmais no HIV izārstētais cilvēks

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

54 gadu vecumā no vēža miris Timotijs Rejs Brauns – pirmais cilvēks vēsturē, kurš tika izārstēts no HIV.

Kā vēstīts ziņu izdevumā “Reuters”, sauktam par “Berlīnes pacientu”, Braunam HIV un mieloīdā leikēmija tika diagnosticēta vairāk nekā pirms desmit gadiem, kad viņš dzīvoja Berlīnē. Pēc vēža diagnozes 2006. gadā Brauns izgāja staru terapiju un 2007. gadā kaulu smadzeņu transplantāciju. Mērķis bija iznīcināt viņa organismā esošās vēža šūnas un veicināt balto asinsķermenīšu rašanos, kas parasti notiek kaulu smadzenēs.

Tomēr ārsts, kurš vadīja procedūru, nolēma Brauna leikēmiju un HIV dziedēt ar vienu operāciju, vēsta “The Asociated Press”.

Viņš centās atrast kaulu smadzeņu donoru, kuram ir reta ģenētiskā mutācija, kuras rezultātā rodas dabiska noturība pret HIV infekciju. Parasti vīruss mērķē uz baltajiem asinsķermenīšiem, kurus dēvē par “CD4-T” šūnām. Vīruss iefiltrējas tajos caur īpašu receptoru šūnas virsmā. Cilvēkiem, kuriem ir šī ģenētiskā mutācija, ir atšķirīga šā receptora versija, tāpēc vīruss caur to nespēj iekļūt šūnā.

Pēc kaulu smadzeņu transplantācijas 2007. gadā Brauns tika pilnībā izārstēts no HIV un tāds arī palika līdz savai nāvei. 2008. gadā viņam tika veikta vēl viena transplantācija, lai atkal ārstētu leikēmiju, tomēr pagājušajā gadā slimība atgriezās un vēža metastāzes pārņēma arī smadzenes.

“Mana sirds ir salauzta, jo mans varonis ir prom. Tims bija visjaukākais cilvēks visā pasaulē,” izdevumam “Reuters” teica Brauna partneris Tims Hoifgens.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu