Beļģijā aizturēti trīs vīrieši par līdzdalību Ruandas genocīdā

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Beļģijā aizturēti trīs vīrieši aizdomās par līdzdalību genocīdā Ruandā 1994.gadā un viņiem izvirzītas apsūdzības, sestdien paziņoja federālā prokuratūra.

Sīkāka informācija par trijotni netiek sniegta, taču viņu identitātes noskaidrotas ar aculiecinieku liecībām, kuras Ruandā savākuši beļģu izmeklētāji.

"Divi tika aizturēti otrdien Briselē un trešais trešdien Eno provincē," pavēstīja prokuratūras preses pārstāvis. "Visiem trim izvirzītas apsūdzības nopietnos cilvēktiesību pārkāpumos."

Vienam no viņiem noteikta elektroniskā novērošana, bet pārējie divi paturēti apcietinājumā.

Beļģijā kopš 2001.gada notikušas piecas tiesas prāvas pret ruandiešiem par piedalīšanos genocīdā. Četriem no viņiem tajā gadā tika piespriesti līdz 20 gadiem cietumā par tutsi izdošanu no sava patvēruma hutu kaujiniekiem.

Pagājušā gada decembrī agrākā Ruandas amatpersona Fabjēns Neretse tika atzīts par vainīgu genocīdā un notiesāts ar 25 gadu cietumsodu.

1994.gadā Ruandā hutu tautības nemiernieki simts dienās noslepkavoja aptuveni 800 000 tutsi tautības iedzīvotāju, kā arī miermīlīgos hutus, kas negribēja atbalstīt genocīdu.

Pēc slaktiņa par nepiedodamu pasivitāti tika kritizēta gan ANO, gan ASV, gan Beļģija kā Ruandas kādreizējā koloniālā metropole, gan Francija, gan katoļu baznīca un daudzas citas valstis un institūcijas. Vairākas valstis toreiz nereaģēja uz informāciju par genocīdu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu