D vitamīns kā jaunības eliksīrs jeb ko labu tas dod mūsu ādai

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: unsplash.com

Saules jeb D vitamīna galvenā funkcija ir kalcija līdzsvara uzturēšana organismā, tomēr pētījumi atklāj, ka šā vitamīna klātesamība pietiekamā daudzumā ļoti ietekmē arī ādas veselību un skaistumu. 

D vitamīns un mūsu āda

Dermatologi apgalvo, ka  ādas veselību vislabāk var uzlabot, ja jūsu ķermenī ir pilnīgs D vitamīna krājums. To perfekti parāda fakts, ka viens no tiešajiem rādītājiem, kas atklāj, ka organismā ir D vitamīna izsīkums, ir tieši ādas stāvoklis. 

Pazemināts D vitamīna līmenis ir saistīts ar sausu, niezošu ādu, nedzīstošām brūcēm, pūtītēm, akni, psoriāzi un atopisko dermatītu.

Tieši D2 un D3 vitamīns ir atbildīgs par ādas veselību.

Ko labu D vitamīns sniedz ādai? 

1. Samazina ādas iekaisumu

D vitamīns ir viegls pretiekaisuma līdzeklis. To klīniski iekļauj dažādos ādas krēmos un izmanto tādu slimību kā psoriāzes un ekzēmas ārstēšanai.

Dermatologi apgalvo, ka D vitamīns mazina iekaisumus un atvieglo to simptomus. 

2. Aizsargā un ārstē ādu

D vitamīns darbojas kā sava veida steroīds, kas iedarbojas šūnas kodolā, lai stimulētu proliferāciju jeb produktīvo stadiju - šūnu vairošanos un audu veseluma atjaunošanos. Īsāk sakot, D vitamīns labvēlīgi regulē šūnu darbību un potenciāli stabilizē mūsu gēnus. Lokāla D vitamīna lietošana palīdz ārstēt jau pieminēto ekzēmu un psoriāzi un arī paātrina ādas bojājumu, piemēram, apdegumu, nobrāzumu un pat striju sadziedēšanu. D vitamīnu šo īpašību dēļ galvenokārt pievieno ādu kopjošos krēmos un losjonos.

Pašlaik arī notiek pētījumi, kuros meklē atbildi, vai D vitamīnam ir profilaktiska iedarbība pret ādas vēzi jeb melonomu. 

Foto: unsplash.com

3. Pret priekšlaicīgu novecošanu

D vitamīns ir antioksidants, kas palīdz cīnīties ar brīvo radikāļu bojājumiem, samazina ādas oksidatīvo stresu un novērš novecošanās pazīmes, t.sk. smalkas krunciņas un grumbas. 

D vitamīns aktīvi palīdz mazināt ādas lipīdu oksidatīvo bojājumu, kas var izraisīt ādas šūnu stresu. Un, kā zinām, stress padara straaujāku ādas novecošanos. 

4. Normalizē šūnu apriti

D vitamīns palīdz atbalstīt ādas pamatstruktūru un tās veselību. Tam ir izšķiroša loma kalcija absorbcijā un normālā ādas šūnu dalīšanās procesā, augšanā un atjaunošanā. Ir zinātniski pierādīts, ka D vitamīna analogi normalizē šūnu apriti un novērš atmirušo šūnu uzkrāšanos uz ādas virsmas, kas noved pie psoriāzes. Psoriāzes simptomi ir niezoša un zvīņaina āda, ko var dziedēt, lokāli lietojot D vitamīna krēmu vai D vitamīna piedevas.

D vitamīna lietošana

D vitamīnu parasti ir droši lietot ikdienā, taču, tāpat kā jebkurš ādas kopšanas līdzeklis, tas var izraisīt arī kairinājumu. Tas gan atkarīgs no tā, kā šis līdzeklis ir izveidots. Dermatologi brīdina, ka daudzi no šiem produktiem, kas paredzēti lietošanai ārīgi, ir uz eļļas bāzes, varētu būt pārāk smagi ādai ar pūtītēm un aizsprostot poras.

Lietojot D vitamīnu iekšķīgi, ir diezgan grūti patērēt ievērojami pārmērīgu D vitamīna daudzumu. Parasti to iesaka lietot kopā ar veselīgu un taukainu maltīti, lai tas labāk absorbētos.

Saskaņā ar NIH datiem ikvienam no viena līdz 70 gadu vecumam dienā nepieciešami 600 SV (10 mikrogrami) D vitamīna.

Taču pirms to ieviešanas savā dienas režīmā vienmēr konsultējieties ar ārstu.

Tāpat, lai pārliecinātos, ka D vitamīns organismā ir pietiekamā daudzumā, iesaka tā koncentrāciju asinīs pārbaudīt vienu reizi gadā. Nosūtījumu analīžu veikšanai vaicā savam ģimenes ārstam.

Raksts tapis sadarbībā ar "Valentis Pharma".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu