Par vakanto ST tiesneša amatu cīnīsies pieci cilvēki

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Satversmes tiesas sēžu zāle
Satversmes tiesas sēžu zāle Foto: Ieva Lūka/LETA

​Saeimā pārstāvētās partijas Satversmes tiesas (ST) tiesneša amatam piedāvā piecas kandidatūras, tostarp četras no tām izvirzījušas valdošās koalīcijas partijas.

Lai arī sākotnēji tika pausta cerība valdību veidojošajām partijām vienoties par kopīgu amata kandidātu, savus pretendentus amatam izvirzījušas teju visi koalīcijā pārstāvētie politiskie spēki, izņemot Jauno konservatīvo partiju.

Partiju apvienības "Jaunā vienotība" (JV) Saeimas frakcija Satversmes tiesas (ST) tiesneša amatam izvirzījusi kolēģi, 13.Saeimas priekšsēdētāja biedri Inesi Lībiņu-Egneri. Viņai ir ilggadīga akadēmiskā pieredze tiesību zinātnē, kur iegūts arī doktora grāds, viņa ir strādājusi advokatūrā, gūta pieredze Valsts prezidenta komandā, jo īpaši Konstitucionālo tiesību komisijā. Tāpat Saeimā veikts praktiskais darbs likumdošanā.

Partiju apvienības "Attīstībai/Par!"  (AP) Saeimas frakcijas deputāti ST tiesneša amatam ir nolēmuši izvirzīt advokātes, tiesību zinātņu doktores Ineses Nikuļcevas kandidatūru. Nikuļceva kā advokāte ST ir pārstāvējusi vairāk nekā 30 iesniedzējus un desmit gadījumos tiesa ir pilnībā vai daļēji atzinusi apstrīdētās tiesību normas par neatbilstošām Satversmei.

Nikuļcevas valsts amatpersonas deklarācija liecina, ka viņai ir dēls uzvārdā Vinķelis. Šajā kontekstā, vaicāta par to, vai viņai ir ģimeniskas attiecības ar kādu citu Viņķeli - AP valdes locekli Pēteri Viņķeli, ST tiesneša amata kandidāte aģentūrai LETA atbildēja, ka pašlaik ģimenisko attiecību viņiem abiem nav.

Taujāta, vai iespējamām radniecības saitēm varētu būt ietekme uz viņas darbību ST tiesneses amatā apstiprināšanas gadījumā, Nikuļceva atbildēja noraidoši. AP izvirzītā kandidāte akcentēja, ka apstiprināšanas gadījumā pilnībā būs politiski neitrāla un ka viņa nav saistīta ar kādu politisko partiju vai politiķi.

Nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (NA) nolēmusi šim amatam virzīt juristu un bijušo Saeimas deputātu Ringoldu Balodi (NA). Balodis bija 12.Saeimas deputāts, kur tika ievēlēts no partijas "No sirds Latvijai", taču no šīs partijas frakcijas viņš izstājās, sekojoši kļūstot par Nacionālās apvienības biedru. Balodis ir tiesību zinātņu doktors, Latvijas Universitātes Juridiskās fakultātes profesors.

"KPV LV" Saeimas frakcija ST tiesneša amatam izvirzījusi Rīgas Juridiskās augstskolas lektores, docentes Ineses Druvietes kandidatūru.

Savukārt opozīcijā esošās Zaļo un zemnieku savienības Saeimas frakcijas deputāti ST tiesneša amatam izvirzījuši Gunāra Kūtra kandidatūru, kurš konstitucionālajā tiesā iepriekš strādājis desmit gadus, tai skaitā septiņus gadus bijis ST priekšsēdētājs.

Iepriekš kuluāros lielākās cerības tikt pie amata ST tiesnešu vidū prognozēja Lībiņai-Egnerei, taču patlaban,

amata pretendentu skaitam pieaugot līdz pieciem, amata ieguvējs ir grūti prognozējams.

Partijas, kas savus kandidātus nav izvirzījušas - JKP un "Saskaņa" - sola vērtēt amatam pieteiktos pretendentus, pagaidām nesolot atbalstu kādam konkrētam kandidātam.

ST tiesneša amats kļuvis vakants saistībā ar līdzšinējās ST priekšsēdētājas Inetas Ziemeles iecelšanu Eiropas Savienības Tiesas tiesneses amatā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu