Kā radās zīmols "adidas", kas ved sportistus pretī zeltam un ko pazīst visa pasaule? (3)

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Wikipedia, Adidas, TVNET kolāža

No pazemīga pirmsākuma cauri nežēlīgajiem kara gadiem līdz globālam, prātam neaptveramam veiksmes stāstam, ko paātrināja neizsīkstoša ticība un brīnums... Uzzini šo aizraujošo stāstu, kā dzima pasaules zināmākais sporta preču zīmols "adidas" un kas aiz šīs impērijas stāvēja.

Šķiet, nav pasaulē cilvēka, ja nu vienīgi vēl autiņos vai dziļos džungļos, kurš nezinātu nosaukumu "adidas". Tā ir kā mantra sportistiem un arī izteiksmīgs un no modes neizejošs zīmols. Kā tas radies?

Īsi trīs teikumos par “adidas”:

"Adidas" ir vācu daudznacionāla korporācija, kas dibināta un kuras galvenā mītne atrodas Hercogenaurahā, Vācijā. 

Uzņēmums izstrādā un ražo apavus, apģērbus un aksesuārus.

"adidas Originals" ir lielākais sporta apģērbu ražotājs Eiropā un otrs lielākais pasaulē aiz "Nike", tā ieņēmumi par 2018. gadu bija 21,915 miljardi eiro.

No veļas zēna par maiznieku

Populārā "adidas" radītājs ir Ādolfs Daslers jeb, kā viņu vēlāk pazīs pasaule, Adi Daslers. Ādolfs piedzima 1900. gada 3. novembrī mazā Frankonijas pilsētā Hercogenaurahā, aptuveni 20 km no Nirnbergas, parastā strādnieku ģimenē. Zēns bija jaunākais no četriem Kristofa un Polīnas bērniem, tāpēc nereti viņam uzmanības un laika tika vismazāk. Dasleru ģimenes galva bija audējs, tomēr pēc vietējās tekstilrūpniecības sabrukuma rūpniecisko ražotāju konkurences dēļ pameta savu senču amatu un pievērsās kurpnieka arodam. Arī māte, ierīkojot mājas pagalmā veļas mazgātavu, pūlējās cik spēka nopelnīt pietiekamu iztiku četru bērnu ģimenei. Kad atvases bija paaugušās, viņiem bija jāpalīdz - meita Marija un visi trīs brāļi Ādolfs, Rūdolfs, Fricis paralēli mācībām strādāja par tīrās veļas piegādātājiem. Bērni darba nebijās jau kopš mazotnes.

Ādolfs Daslers jaunībā un viņa dzimtās mājas Hercogenaurahā
Ādolfs Daslers jaunībā un viņa dzimtās mājas Hercogenaurahā Foto: Wikipedia

Dzimst kaislība uz sportu un revolucionārā ideja

1913. gadā Ādolfs pabeidza pamatskolu un devās apgūt maiznieka amatu, kas vecākiem tobrīd šķita stabils. Tā kā darbs viņu garlaikoja, brīvajā laikā Ādolfs nodevās sportam. Kopā ar labāko draugu Frici viņš kaislīgi iesaistījās vairāku sporta disciplīnu treniņos, piedaloties arī sacensībās.

Ādolfs bija apguvis tādus sporta veidus kā vieglatlētika, futbols, bokss, hokejs, slēpošana un tramplīnlēkšana.

Tā kā nereti naudiņas sporta inventāra iegādei pietrūka, jaunieši ņēma talkā radošo izdomu un šķēpus aizstāja ar nūjām, bet mešanas diskus ar akmeņiem.  Sportojot Ādolfs drīz vien saprata, ka rezultātu bieži vien izšķir tieši apavi, kas tolaik sportā bija smagnēji.

Puisim dzima sapnis radīt apavus, kas uzlabotu sportiskos rezultātus. Apavus, kas būs sportista sabiedrotie ceļā uz uzvaru! Kā to izdarīt?

Nebija ne jausmas, bet iesākumam zēns sāka apgūt prasmes pie sava tēva, kurpnieka. 

Ādolfs, aplūkojot vieglatlētu sporta apavus un skrienot maratonu
Ādolfs, aplūkojot vieglatlētu sporta apavus un skrienot maratonu Foto: Wikipedia, Adidas

Dibina sapņu uzņēmumu "Dassler Brothers Shoe Factory"

Drīz vien 1918. gadā dēlus iesauc vācu armijā, kur viņi pavada gadu savas dzīves. Atgriežoties dēli saprot, ka ģimene ir bez naudas un laiks to glābt. Ādolfs jeb Adi ir apņēmības pilns izkopt savu ideju par sporta apaviem un bijušās veļas mazgātavas telpās ierīko pirmo sporta apavu ražotni. 1924. gadā Adi pievienojas vecākais brālis Rūdolfs, un 1924. gada 1.jūlijā tiek dibināts uzņēmums "Dassler Brothers Shoe Factory".

Adi  "Dassler Brothers Shoe Factory" rūpnīcā
Adi  "Dassler Brothers Shoe Factory" rūpnīcā Foto: adidas

Apavu ražošanas specifika un galvenā doma bija līdz šim smagnējos sporta apavus padarīt vieglus. Metāla tapu skriešanas apavi tika aizstāti ar kurpēm no  audekla un gumijas. 

Jāatzīmē, ka bija pēckara laiks un ne viss bija pieejams, t.sk. elektrība, tāpēc Daslers kļuva par diezgan atjautīgu izgudrotāju ierīcēm, kas mehanizēja ražošanu bez elektrības.

Piemēram, viņš ar siksnām pievienoja ādas frēzēšanas mašīnu nekustīgam velosipēdam, kura pedāļus mina firmas pirmais darbinieks. Un darbs neapstājās!

Tāpat Adi Daslers mīlēja eksperimentēt ar dažādiem materiāliem, apavu ražošanā izmēģinot gan haizivs, gan ķengura ādu. Viņš tiecās uz stipru, bet vieglu apavu izveidi!

Vēlāk viņa sieva Kate Daslere sacīja: "Apavu izstrāde bija viņa vaļasprieks, nevis darbs. Viņš to darīja ļoti zinātniski."

Ceļš uz Olimpiskajām spēlēm 

Mazā reģionālā rūpnīca sāka augt par starptautisku apavu izplatītāju. Vispirms interesi izrādīja bijušais olimpietis un pēc tam Vācijas olimpiskās vieglatlētikas izlases treneris Josefs Vaiters. Abu starpā izveidojās ilga draudzība, kuras pamatā bija interese uzlabot sportisko sniegumu, izmantojot uzlabotus apavus, un Vaiters kļuva par uzņēmuma konsultantu. Attiecības izrādījās ārkārtīgi vērtīgas, nodrošinot Adi piekļuvi sportistiem (vācu un ārvalstu) 1936. gada Berlīnes olimpiskajās spēlēs. Jāatzīmē, ka jau 1928. gadā Dasleru apavi tika izmantoti starptautiskās sacensībās - Amsterdamas spēlēs, piemēram, Vācijas vidējo distanču skrējēja Lina Radke izcīnīja zeltu ar viņu apaviem kājās. Tāpat vācu skrējējs - zelta medaļnieks 1932. gada Losandželosas spēlēs valkāja "Dassler" apavus.

Nacistu partijā, Olimpiskās spēles un  Džeses Ovensa debija "adidas" apavos

30. gadu sākumā Hitlers un nacistu partija izteikti akcentēja sporta lomu. Brāļi Dasleri nezināja, ka viņu ekonomiskās intereses gūs labumu arī no politikas. Visi trīs brāļi Dasleri iestājās nacistu partijā. Adi nolēma, ka kļūšana par Hitlera jauniešu kustības klubu treneri un piegādātāju ir būtiska, lai paplašinātu ražošanu, un viņš pievienojās 1935. gadā. Tas patiešām brāļiem palīdzēja.

Tomēr Berlīnes olimpiskās spēles uzskatīja par galveno atspēriena punktu starptautiskai darbībai. Daslers sarunāja tikšanos ASV sprinteri Džesi Ovensu un bez vārda runas piedāvāja zvaigznei kurpes. Ovenss pieņēma šo žestu un piekrita valkāt atšķirīgās kurpes ar divām ādas sloksnēm sānos un tumšām tapām. 

1936. gada vasaras olimpiskajās spēlēs Džese Ovenss ieguva zeltu. Vēl vairāk - četras zelta medaļas ar vācu ražotāju apavu palīdzību. Hitleram tas, protams, nepatika...

Džese Ovenss nozīmīgajā vēstures brīdī Berlīnes Olimpiskajās spēlēs, 1939. gadā.
Džese Ovenss nozīmīgajā vēstures brīdī Berlīnes Olimpiskajās spēlēs, 1939. gadā. Foto: Wikipedia

Apavi top no kara atlikumiem - degvielas tvertnēm un telts audums

Pēc kara "Dassler" firma piedzīvoja dažas no tām pašām problēmām, ar kurām tā saskārās sākumā. Pasaules karš bija pilnībā iznīcinājis Vācijas ekonomiku, un materiāli kurpju fabrikai bija grūti sagādājami. Tomēr Amerikas okupācijas varas iestādes bija ieinteresētas atdzīvināt ekonomisko darbību, tāpēc viņi ļāva nevajadzīgos kara materiālus izmantot ražošanai.

Līdz brīdim, kad kļuva pieejama āda, Adi apavu izgatavošanai izmantoja gumiju no degvielas tvertnēm un plostiem, kā arī audeklus no kara teltīm. 

Drāma - brāļi kļūst par konkurentiem

Pēc kara, 1947. gadā  starp brāļiem radās nopietna plaisa, un, nerodot kompromisu, viņi biznesa attiecības "Dassler Brothers Shoe Factory" izbeidza.

Adi izveidoja zīmolu "adidas", tomēr

Rūdolfs savas zināšanas arī nepalaida vējā un tapa mūsdienās tik zināmais zīmols "Puma", kas kļuva par brāļa biznesa sāncensi visu atlikušo mūžu.

Viņi nekad savas dzīves laikā vairs nesarunājās. 

Foto: No personīgā arhīva

Kā radās leģendārās "adidas" trīs svītras? Kāds sakars logo ar viskiju?

Adi saprata, ka viņa ražotajiem sporta apaviem ir jāatšķiras un jāizceļas uz citu ražoto apavu fona jau pa gabalu. Tad viņam radās ideja nokrāsot stiprināšanai izmantotās siksnas apavu sānos košākā krāsā nekā pašas kurpes.

Viņš eksperimentēja ar dažādu siksnu skaitu un galu galā nolēma, ka tās būs trīs. "Trīs svītras" kļuva par "adidas" apavu atšķirības zīmi.

1949. gada martā Adi Daslers reģistrēja trīs joslu logotipu kā uzņēmuma preču zīmi, bet jau pēc 5 mēnešiem pašu uzņēmumu "Adidas AG", kā mēs šodien to pazīstam. 

Foto: adidas

Starp citu, vai zināji, ka pastāv mīts, ka ADIDAS nozīmē - All Day I Dream About Sports (Visu dienu es sapņoju par sportu)?

Pie sava trīs joslu logotipa Adi tika 1952. gadā, norēķinoties ar

divām viskija pudelēm, kas mūsdienās būtu ekvivalents 1600 eiro. 

Trejlapītis, kas simbolizēja sniegumu, tika palaists 1972. gada vasaras olimpiskajās spēlēs Minhenē. Šis logotips darbojās līdz 1997. gadam, kad uzņēmums ieviesa logotipu "trīs joslas" kalna izskatā. Šo logo mēs atpazīstam arī mūsdienās, tomēr sākotnējais "ziediņš" vienmēr leģendāri asociēsies ar adidas. 

Adi Daslers izveidoja lielāko sporta apģērbu un aprīkojuma ražotāju. Viņš nomira īsi pirms savas 78. dzimšanas dienas. Cilvēks, kurš gandrīz viens pats no jauna definēja sporta preču nozari un pacēla to etalona līmenī, pēc sevis atstājot plaukstošu uzņēmumu. Viņa nāves brīdī "adidas" bija 17 rūpnīcas un gada pārdošanas apjoms - viens miljards marku. Pēcāk ražotni vadīja viņa dēls, un tad jau tā tika pārdota un ar to saimniekoja dažādas kompānijas. 

Apbrīnas vērti fakti par "adidas" un futbolu

"adidas" jau kopš senatnes ir iemantojis sportistu uzticību visās disciplīnās, bet ar futbolu vēsturiski saistās divas ļoti interesantas un vēsturiski būtiskas lietas. 

Kurš būtu domājis, ka ieskrūvējamās kniedes vieglos futbola apavos palīdzēs rakstīt vēsturi?

Adi Daslera radītie futbola buči, kurus 1954.gada Pasaules kausā izmantoja Vācijas futbola izlase, stājoties pretī nepārspējamiem ungāriem, nesa veiksmi, un viņi izcīnīja daudz vairāk nekā tikai trofeju! 

Foto: adidas

1970. gadā "adidas" pirmo reizi piegādāja oficiālo bumbu TELSTAR FIFA Pasaules kausa izcīņai.

Kā jau norāda nosaukums TELSTAR, bumba tika veidota, lai uzlabotu redzamību melnbaltā televizorā.

Tas bija brīnišķīgas partnerības sākums, kad "adidas" nodrošināja oficiālo spēles bumbu katram turpmākajam FIFA Pasaules kausam. Visiem ir tiesības uz futbolu!

Foto: adidas

Aizvien nepārspētais rekords

Vai tas būtu izcilās vingrotājas Nadjas Komaneči iegūtais visaugstākais novērtējums - 10 Monreālas Olimpiskajās spēlēs 1976. gadā, vai Boba Bīmona leģendārais lēciens Olimpiskajās spēlēs Mehiko 1968. gadā, kura uzstādīto pasaules rekordu tāllēkšanā izdevās pārspēt tikai 1991. gadā, vai Štefijas Grāfas "Golden Slam" - "adidas" vienmēr ir bijis klāt lieliskākajos sporta mirkļos visā pasaulē, joprojām saglabājot to pašu aizrautību un inovatīvo garu, ar kādu šo kompāniju aizsāka Adi Daslers nu jau pirms daudziem gadiem.

Un tieši šādi stāsti joprojām pēc 71 gada iedvesmo "adidas" un turpinās iedvesmot arī turpmākajos gadu desmitos.

Kā piedzima slavenais "adidas" treniņtērps? 

Pagājušā gadsimta 60. gados, kad labklājība gadsimta vidū atdeva vietu “kosmosa laikmeta” tehnoloģijai, laiks bija rasties treniņtērpam. Apvienojot sintētiskos neilona audumus, tapa vienkrāsains bikšu un jakas komplekts ar trīs svītrām sānos.

Pirmais treniņtērps tika pašūts vācu futbola zvaigznei Francam Bekenbaueram 1967. gadā.

Foto: adidas

Septiņdesmitajos gados attīstījās mūzikas virzieni, diskotēkas, kung-fu filmas un treniņtērps sajaucās ar modi; un arī tagad jau teju katrai slavenībai mēs mugurā varam redzēt "adidas" treniņtērpu. 

Mūsdienu "adidas" radītais apģērbs jau nav tikai treniņtērps, tas ir smalki dizainēts apģērbs gan treniņam sporta klubā, gan ikdienas gaitām ielās. 

Neticams stāsts, bet ne neiespējams, jo tādam zīmolam kā "adidas" nekas nav neiespējams!

Zīmola "Adidas" modes skates visā pasaulē

Vēlies nēsāt leģendu un aplūkot "adidas" apavus klātienē - dodies uz lielāko adidas Originals konceptveikalu t/c Spice, kur apmeklētājiem piedāvā visā pasaulē iecienītā zīmola brīvā laika apavus un apģērbu.

"adidas Originals" ir vairāk nekā tikai sporta preču ražotājs – tā ir kultūra, pārliecība un dzīvesstils, kas iekodēts trīs svītriņās.

Lielākā "adidas Originals" konceptveikala atklāšana  t/c Spice 

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu