Pāvests dāvinājumā saņem auto ar ūdeņraža dzinēju (3)

TVNET Auto
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/ScanPix. TVNET kolāža

"Zaļš" mūsdienās nozīmē ne tikai krāsu, tā ir arī norāde uz kaut ko videi draudzīgu, piemēram, automobili, kurš nepiesārņo vidi, un tā lietotāju. 

"Zaļš" tādējādi tagad var kļūt arī Romas katoļu baznīcas galva, pāvests Francisks, kurš lietošanai publiskajos pasākumos nupat saņēmis ar ūdeņradi darbināmo Toyota Mirai. Automobili viņam dāvināja Japānas Katoļu bīskapu konference (Catholic Bishops’ Conference of Japan jeb CBCJ) tēva Domeniko Makoto Vadas personā, klāt esot Japānas vēstniekam Svētajā Krēslā, Seidži Okadam.

Pāvestam pasniegtais automobilis ir viens no diviem speciāli būvētajiem Mirai, ko Toyota izgatavoja un piegādāja CBCJ, kad 2019.gada novembrī Francisks viesojās Japānā.

Pāvests ir dedzīgs vides saudzēšanas un aizsardzības ideju sludinātājs, tādēļ šāds auto būs tieši laikā. Tā virsbūve gan ir pārveidota, lai pāvests varētu sveikt pūli, stāvot kājās, taču tehniski auto ir tāds pats kā pārējie Mirai (japāņu valodā nosaukums nozīmē "nākotne").

Tādējādi automašīnai ir 152 zirgspēku elektromotors, kura darbināšanai nepieciešamā enerģija tiek ražota degvielas šūnu elementos, elektroķīmiskā reakcijā savienojot ūdeņradi un skābekli. Šā procesa vienīgais blakusprodukts ir tīrs ūdens, kas nonāk vidē, bet Vatikāna karstajā saulē ātri vien iztvaiko.

Foto: Toyota

Pāvesta jaunajam auto gan seko arī savi apgrūtinājumi, jo tam nepieciešamās uzpildes stacijas Vatikānā nav, bet tuvākā atrodas 15 kilometru attālumā. Taču, kad abas aptuveni 60 litrus lielās tvertnes ir uzpildītas, Toyota Mirai videi draudzīgā veidā var nobraukt 500 kilometru. 

Ja nu kādam rodas interese, Mirai var iegādāties arī personīgai lietošanai. Vienīgi tad jārēķinās gan ar augstu cenu, kas, piemēram, Vācijā ir no 77 tūkstošiem eiro, gan ar uzpildes izaicinājumiem.

Foto: Toyota
Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu