Ja plaušu ventilatoru nepietiks visiem, arī Latvijā X stundā Covid-19 pacienti tiks šķiroti (38)

CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs foto
Ilustratīvs foto Foto: Shutterstock

Šobrīd Latvijā ir stacionēti 70 Covid-19 pacienti, un daļa no viņiem ir smagā stāvoklī, un viņiem nepieciešama mākslīgā plaušu ventilācija. Ja pienāks brīdis, kad mākslīgo plaušu ventilatoru visiem nepietieks, pacienti tiks šķiroti, vēsta Panorāma.

“Mēs ceram, ka X stunda nekad nepienāks. Bet, ja tā pienāk un ir trīs ventilatori un pieci pacienti, ārsts ir izmisumā," saka Latvijas Ārstu biedrības prezidente Ilze Aizsilniece, norādot: ja tiks aizņemtas vairāk nekā 90% mākslīgās plaušu ventilācijas gultasvietu, tad pacienti tiks dalīti četrās grupās, katrai piešķirot savu krāsu.

Zilā krāsa nozīmē, ka prognozējama augsta mirstība, mākslīgā plaušu ventilācija netiek sākta, nodrošina paliatīvo aprūpi.

Sarkanā – ir viena orgāna mazspēja (piemēram, pneimonija). Jānodrošina maksimāla pieejamā ārstēšana, atveseļošanās procents ir augsts.

Dzeltenā – pacienti, kuru stāvoklis nav tik smags, intensīvā terapija un mākslīgā plaušu ventilācija tiek nodrošināta arī viņiem, ja nav pretendentu no sarkanās grupas.

Zaļā – pacienti, kuriem nemaz nav nepieciešama tik smaga ārstēšana.

Latvijas Universitātes Medicīnas fakultātes asociētā profesore Signe Mežinska konsultēja vadlīniju izstrādātājus un atzīst, ka no bioētikas viedokļa pacientu dalīšana ir pieļaujama. 

Pēc iekārtu iepirkumiem pavasarī valstī pieejamas vairāk nekā 500 mākslīgās plaušu ventilācijas iekārtas. Ar smagu Covid-19 gaitu slimnīcā šobrīd ārstējas deviņi.

Tātad šodien noslogoti 1,8% no visiem ventilatoriem. 

Distancēšanās, masku valkāšana un roku mazgāšana var gan attālināt, gan novērst ar Covid-19 pacientiem pārpildītas intensīvās terapijas nodaļas.  

Komentāri (38)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu