Putins rosina uz gadu pagarināt Krievijas un ASV kodolieroču līgumu

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Krievijas prezidents Vladimirs Putins piektdien ierosināja, ka Vašingtona un Maskava vēl uz gadu bez nosacījumu izvirzīšanas pagarina pēdējo nozīmīgo Krievijas un ASV kodolieroču samazināšanas līgumu.

Stratēģiskā bruņojuma ierobežošanas līgums (START) tika parakstīts 2010.gada aprīlī, bet stājās spēkā 2011.gada februārī. Tas ir spēkā desmit gadus, un to ir iespējams pagarināt.

"Man ir priekšlikums, un konkrēti - pagarināt pastāvošo līgumu bez jebkādiem nosacījumiem vēl kaut vai uz gadu, lai būtu iespēja risināt saturīgas sarunas par visiem to problēmu parametriem, kas tiek regulētas ar šāda veida līgumiem, lai neatstātu mūsu valstis un visas pasaules valstis, kas ir ieinteresētas stratēģiskās stabilitātes saglabāšanā, bez tāda fundamentāla dokumenta, kā Stratēģiskā bruņojuma ierobežošanas līgums," sacīja Putins, tiekoties ar Krievijas Drošības padomes pastāvīgajiem locekļiem.

Viņš arī uzdeva ārlietu ministram Sergejam Lavrovam formulēt Krievijas pozīciju amerikāņu partneriem.

Krievija trešdien paziņoja, ka vēl nav panākta vienošanās ar ASV par START pagarināšanu, lai gan ASV izteikušās, ka sarunās panākts progress.

Līguma termiņš beigsies nākamā gada februārī.

Ar šo līgumu ASV un Krievijai noteikti kodolarsenālu griesti ievērojami zemākā līmenī nekā Aukstā kara laikā, kad to apjoms bija sasniedzis maksimumu.

ASV norādījušas, ka atbalstītu līguma saglabāšanu uz nenoteiktu laiku.

Putins piektdien sacīja, ka tas būtu "ļoti skumji", ja līguma termiņš beigtos, un tas netiktu aizstāts ar līdzīgu līgumu.

Viņš norādīja, ka līgums ir bijis veiksmīgs centienos ierobežot bruņošanās sacensību.

ASV amatpersonas sociālajos medijos pēdējā laikā bija ļāvušas noprast, ka principā izdevies panākt ar Krieviju vienošanos par START pagarināšanu.

Taču Kremļa preses pārstāvis Dmitrijs Peskovs trešdien paziņoja, ka nekāda vienošanās vēl nav panākta, lai gan Kremlis cerējis uz kopīgu izpratni, ka līgumu ir nepieciešams pagarināt.

Lavrovs sacīja, ka Maskava dod priekšroku pašreizējā līguma pagarināšanai vēl uz pieciem gadiem bez nosacījumu izvirzīšanas, bet arī ir gatava strādāt ar amerikāņiem pie jauna līguma.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu