Pirmais “SpaceX” kosmosa kuģis uz Marsu varētu doties jau pēc 4 gadiem

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Starptautiskās Marsa biedrības sanāksmē piektdien Īlons Masks paziņojis, ka “SpaceX” pirmo kosmosa kuģi bez astronautiem uz Marsu varētu palaist jau pēc četriem gadiem.

Masks plāno paspēt sagatavoties, lai iekļautos tā saucamajā Marsa logā, proti, iespējai, kas parādās reizi 26 mēnešos. Šā gada jūlijā bija šī iespēja, tāpēc uz Marsu savus kosmosa kuģus palaida NASA, Ķīna un AAE. Nākamais “logs” būs attiecīgi 2022. un 2024. gadā.

Uz Marsu plānots palaist kompānijas “zvaigžņu kuģi” (Starship), kas ir atkārtoti izmantojamas nesējraķetes un kosmosa kuģa apvienojums. “SpaceX” arī plāno to izmantot misijās uz Mēnesi, sākot ar 2022. gadu, kā arī ceļojumos apkārt Zemei, vēstīts izdevumā "Live Science".

Masks jau seni ir teicis, ka cilvēkiem uz Marsa ir jāizveido paliekošas nometnes, kas var pašas sevi nodrošināt ar visu nepieciešamo. Ja gadījumā Zeme kļūs neapdzīvojama, piemēram, kodolkara vai asteroīda trieciena dēļ, tad mums būs vieta, kur patverties.

"Starship"
"Starship" Foto: Reuters/ScanPix

Tomēr “SpaceX” neplāno uz Marsa būvēt bāzi. Tā ir transporta kompānija, tāpēc tās vienīgais mērķis ir uz Marsu un no tā nogādāt kravu un cilvēkus.

“”SpaceX” ir uzņēmies vienu izaicinājumu – transportēšanas sistēmu. Pastāv vēl citas sistēmas, kas būs nepieciešamas. Manas personīgās cerības ir tādas, ka mēs “zvaigžņu kuģi” stratosfērā redzēsim jau šajā gadā un, ja Īlonam ir taisnība, tad orbītā tas nonāks jau nākamajā vai aiznākamajā gadā,” teica Marsa biedrības radītājs Roberts Zubrins.

Ja Maska pareģojumi ir pareizi, “SpaceX” pirmā Marsa misija sāksies tajā pašā gadā, kad NASA astronauti “Artemis” misijas ietvaros atgriezīsies uz Mēness. “SpaceX” arī jau 2023. gadā plāno ar savu “zvaigžņu kuģi” kosmosā vizināt tūristus.

Masks piektdien arī piebilda – ja nebūtu šī Marsa “loga”, tad misiju varētu realizēt jau pēc trīs gadiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu