Putns bez apstājas nolido 12 tūkstošus kilometru un uzstāda jaunu rekordu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Sarkanā puskuitala
Sarkanā puskuitala Foto: Unsplash

Sarkanā puskuitala 11 dienu laikā bez apstājas veica attālumu no Aļaskas līdz Jaunzēlandei.

Sarkanā puskuitala (limosa lapponica) 11 dienu laikā veica 12 000 kilometru lielu attālumu, uzstādot jaunu ilgāko putna lidojumu bez apstājas, kas zināms pētniekiem, rakstīts izdevumā “The Guardian”.

Sarkanās puskuitalas ir lieli, skaļi kanēļkrāsas putni, kas ir slaveni ar to, ka mēdz veikt iespaidīgus lidojumus no Aļaskas uz Jaunzēlandi, neapstājoties nolidojot tūkstošiem kilometru. Tomēr viens īpašs putns, austrumu vēju pavadībā, kas paildzināja lidojumu, veica ilgāko lidojumu, kas zināms pētniekiem.

Šo sarkanās puskuitalas tēviņu, kas zināms kā “4BBRW”, pētnieki varēja izsekot, pateicoties vairākiem gredzeniem uz tā kājām, kas ir savienoti ar satelītu.

Spēcīgais lidotājs savu ceļojumu sāka no Aļaskas dienvidrietumiem 16. septembrī pēc tam, kad bija dažas dienas pavadījis, barojoties Aļaskas purvājos. Lai arī sarkanās puskuitalas šajā laikā pieņemas svarā, tomēr ir zināms, ka to orgāni migrācijas laikā mēdz sarauties, lai tās būtu vieglākas.

Pēc Aļaskas atstāšanas sarkanā puskuitala lidoja dienvidu virzienā un pēc 11 dienām nolaidās Jaunzēlandes piekrastē. Kopumā neapstājoties putns veica 12 854 kilometrus lielu attālumu, brīžiem sasniedzot pat 89 kilometrus stundā lielu ātrumu.

Iepriekšējais rekordists bija sarkanās puskuitalas mātīte, kas 2007. gadā 9 dienās neapstājoties veica 11 500 kilometru lielu attālumu.

Sarkanās puskuitalas ir kā radītas šādiem lidojumiem. Tās spēj efektīvi taupīt enerģiju un ir radītas kā reaktīvās lidmašīnas. Tām ir gari, spici spārni, bet ķermenim ir izcils aerodinamiskais potenciāls.

“4BBRW” un citi tā sugasbrāļi un māsas atpakaļceļu uz Aļasku uzsāks martā, tomēr pirms tam aptuveni mēnesi pavadīs pie Ķīnas, lai barotos.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu