NASA zonde gatavojas pieskarties asteroīdam Bennu. Lūk, kā tas notiks (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP / Scanpix

NASA kosmosa kuģis “OSIRIS-Rex” šodien, 20. oktobrī, pieskarsies asteroīdam Bennu un savāks no tā iežu paraugus, ar kuriem atgriezīsies uz Zemes.

“OSIRIS-Rex” ir NASA pirmā asteroīdu paraugus savācošā zonde. Šajā svarīgajā misijā kosmosa kuģim būs jāveic virkne manevru, kas ļaus tam saskarties ar Bennu virsmu. Saskaršanās vieta ir akmeņaina 16 metru diametra zona Bennu ziemeļu pusē.

“Mēs to nekad iepriekš neesam darījuši. Mēs tiešām ceram savākt paraugus un nogādāt tos atpakaļ uz Zemes, kur tos varēs izpētīt sīkāk,” komentēja misijas vadītājs Neiji Kastro.

Asteroīds Bennu
Asteroīds Bennu Foto: AP/Scanpix

Kosmosa kuģis asteroīda Bennu orbītā atrodas jau kopš 2018. gada, kur paspējis jau detalizēti izpētīt tā virsmu, meklējot labāko nosēšanās vietu. Tiesa, atrast pietiekami plašu, līdzenu un ar irdeniem iežu paraugiem bagātu vietu zinātniekiem bija pamatīgs izaicinājums.

Kosmosa zonde veiks trīs atsevišķus manevrus, lai nonāktu asteroīda virsmas tuvumā un izstieptu savu robota roku, savācot iežu paraugus. Paredzēts, ka kontakts ar Bennu virsmu norisināsies tikai 16 sekundes. Pēc tam zonde atgriezīsies atpakaļ asteroīda orbītā.

Foto: AP/Scanpix

“Pastāv vairākas lietas, kas var noiet greizi, tāpēc mums ir arī jābūt gataviem, ka pirmajā piegājienā mums var nepaveikties,” stāstīja pētnieks Maiks Muro.

Pētnieki cer savākt 60 gramu materiāla no asteroīda virsmas, kas būs lielākais iežu paraugs, kāds iegūts no kosmosa objekta kopš Apollo misijām.

Pēc iežu savākšanas – ja tā būs veiksmīga - “OSIRIS-Rex” sāks ceļu atpakaļ uz Zemi, kur ieradīsies 2023. gadā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu